Facebook

Praktische informatie



Visum on ArrivalVoor een verblijf in Indonesië heeft u in een aantal gevallen een visum nodig. U kunt, bij aankomst in Indonesië, een visum (Visum On Arrival; VOA) voor maximaal 30 dagen krijgen. Het visum kost Euro 30 of USD 35 (u kunt in Euro, US dollar of Indonesische Rupiah betalen).
Een Visum on Arrival kan in Indonesië met maximaal 30 dagen worden verlengd. Dit moet op een plaatselijk immigratiekantoor gebeuren en is vaak een tijdrovend proces waar bovendien kosten aan verbonden zijn.
Een toeristenvisum voor langer dan 30 dagen (maximaal 60 dagen) kunt u bij de Indonesische Ambassade in Nederland (Den Haag) aanvragen.

Sinds juli 2015 zijn de visumregels voor Nederlandse toeristen gewijzigd. Nederlandse reizigers hebben geen visum meer nodig om Indonesië binnen te mogen komen mits ze via een van onderstaande lucht- of zeehaven binnenkomen.
De visumvrijstelling geldt voor een kort verblijf tot maximaal 30 dagen en kan, in tegenstelling tot een VoA, niet worden verlengd. Nederlandse toeristen krijgen bij aankomst in Indonesië, in hun paspoort een inreisstempel met daarboven de tekst 'tourism purpose only'.

De vrijstelling geldt voor de volgende lucht- en zeehavens:
Luchthavens: Jakarta (Soekarno-Hatta), Surabayua (Juanda), Bali (Ngurah Rai), Medan (Kuala Namu), Batam (Hang Nadim)
Zeehavens: Tanjung Pinang (Sri Bintan Pura), Batam (Batam Center), Batam (Sekupang), Riau (Tanjung Uban)

Kijk op de website van de Indonesische ambassade voor de meest recente informatie. Zie website visa4indonesia.nl.


Tot 2015 werd op veel vliegvelden, op zowel binnenlandse als buitenlandse vluchten, bij vertrek luchthavenbelasting geheven. Dit is niet meer van toepassing. De luchthavenbelasting is sinds 2015 in de prijs van het vliegticket verwerkt.


Vraag vooraf altijd of u een foto mag nemen als u mensen of religieuze plekken wilt fotograferen. Moslims vinden het, vanwege het geloof, niet altijd goed. En dat zal u moeten repecteren.
Door de hoge luchtvochtigheid adviseren wij u om uw camera en films in een speciale tas te bewaren. Deze tas bevat een vochtabsorberende stof. Een zakje silica-gel in een goed afsluitbare tas werkt ook prima.


In Indonesië kan bij bij alle geldautomaten (ATM) met het Maestro en/of Cirrus logo geld gepind worden. Geldautomaten zijn meestal te vinden in de buurt van een bank, warenhuis, winkelcentrum of benzinepomp.
Met een Nederlandse betaalpas is het niet mogelijk om in winkels e.d. pinbetalingen te doen.
Geld en travellercheques kunt u bij een wisselkantoor of bank inwisselen. Wisselkantoren geven vaak een wat gunstiger wisselkoers. Vergeet bij het inwisselen van uw traveller cheques niet om uw paspoort mee te nemen.


Afgezien van een paar Nederlandse en Chinese antiekstukken vindt u in Indonesië voornamelijk "nieuw antiek". Wel zijn er mooie reprodukties te koop van traditionele stukken. Antiek maar ook bijv. Indonesische krissen ouder dan 50 jaar mogen niet uit Indonesië worden uitgevoerd. Bovendien vallen krissen in een aantal landen onder verboden wapenbezit. Ook zijn er in Indonesië vele souveniers te kopen die niet mogen worden ingevoerd (bijvoorbeeld immitaties van merkartikelen of souveniers gemaakt van dieren). Hierop wordt bij de douane in Nederland steekproefsgewijs gecontroleerd.


Op Java, Bali en Lombok is vrijwel overal 220 volt, 50 Hz. Europeese (Nederlandse) stekkers kunt u overal gebruiken. Het komt af en toe voor dat de stroomvoorziening uitvalt. Neem daarom voor de zekerheid een zaklamp oid mee. Batterijen (in alle soorten) zijn in Indonesië overal verkrijgbaar. In Indonesië wordt steeds meer gebruikt gemaakt van zonnepanelen met als gevolg dat er ook op afgelegen plaatsen stroom aanwezig is.


Door de uitgestrektheid van Indonesië was het voorheen onmogelijk om overal telefoonkabels aan te leggen. Het gebruik van mobiele telefonie en internet heeft daarom de laatste jaren een enorme vlucht genomen.
Het gemakkelijkste is om een simlockvrije smartphone mee te nemen en bij aankomst een Indonesische prepaid simkaart te kopen (bijvoorbeeld van Telkomsel). Bellen, sms-en en internetten is goedkoop en het bereik is over het algemeen goed. In afgelegen gebieden en bijvoorbeeld op bergen is er meestal slecht/geen bereik. Op Bali is vrijwel overal 3G beschikbaar.

Vanuit Nederland kan spotgoedkoop naar Indonesië gebeld worden via speciale 0900 nummers. Een overzicht van aanbieders van deze service zijn onder andere te vinden op de website www.televergelijk.nl.


Het is geen probleem om tijdens de Ramadan op Java of Lombok te reizen. Veel Moslims vasten overdag maar er zijn er ook genoeg die niet vasten of slechts een paar dagen meedoen. In de stedelijke of toeristische gebieden zijn alle winkels en veel restaurants gewoon open. In de landelijke gebieden zijn kleine restaurantjes soms gesloten.

Idul Fitri
Aan het eind van de Ramadan (Idul Fitri ofwel het Suikerfeest) is het overal erg druk. Iedereen gaat voor een paar dagen op familiebezoek om het einde van de vastenmaand te vieren. De meeste mensen werken in de stedelijke gebieden en gaan terug naar familie in de landelijke gebieden (en na een paar dagen gaat iedereen weer terug). Overheidsdiensten zijn meestal een paar dagen dicht en de meeste kleine winkels ook (grote winkels en warenhuizen blijven gewoon open).

Probeer rond Idul Fitri zo min mogelijk te reizen en blijf bij voorkeur een paar dagen op dezelfde plek. De prijzen van accommodaties en transport stijgen soms met meer dan 25%.

Idul Fitri valt op de volgende dagen:

2017: 25 junien26 juni
2018: 15 junien16 juni
2019: 5 junien6 juni
2020: 24 meien25 mei

Kleding
Draag gemakkelijk zittende kleding gemaakt van ademende materialen (zoals katoen).
De juiste kleding hangt verder af van het eiland wat men bezoekt. Hou er rekening mee dat Indonesië een overwegend (gematigd) Islamtisch land is en men dus wat formelere kleding gewend is. Op Bali, waar men overwegend Hindoneistisch is, is men vrijer voor wat betreft kleding.

Schoenen
Draag lage, gemakkelijk zittende (wandel)schoenen en/of sandalen. Slippers zijn handig voor bij het zwembad of onder de douche.
Zware bergschoenen zijn, bij een normale wandeling op een berg, vulkaan of in de natuur, niet echt nodig.

Eten
Indonesische gerechten zijn wereldberoemd en de Indonesische keuken wordt als een van de beste ter wereld beschouwd. Toch zijn de gerechten in Indonesië vaak anders dan in Nederland. De gerechten in Nederland zijn in de loop van de tijd vaak aangepast aan de Nederlandse smaak. Dat neemt niet weg dat in Indonesië heerlijk gegeten kan worden. In restaurants maar ook bij stalletjes langs de weg. Hou er rekening mee dat de meeste Indonesiërs van zeer pittig eten (pedas: met veel sambal en kruiden) houden.

Drinken
Het leidingwater in Indonesië is niet drinkbaar. Gebruik altijd flessen (mineraal) water, bijvoorbeeld van het merk Aqua (www.aqua.com). Deze zijn vrijwel overal te koop. Let goed op dat bij aankoop de dop van de fles nog is verzegeld.

Een, bij Indonesiers, geliefd drankje is Sosro (www.sosro.com) wat het beste te vergelijken is met Ice Tea. Sosro wordt gemaakt van jasmijn thee en is overal verkrijgbaar.