Facebook

Java



Java is ongeveer 132.000 vierkante kilometer groot (bijna 4 keer zo groot als Nederland). Het eiland is van West (Jakarta) naar Oost (Banyuwangi) ongeveer 1000 kilometer lang en van Noord naar Zuid zo'n 200 kilometer breed. Java telt ongeveer 125 miljoen inwoners en is daarmee een van de dichtstbevolkte eilanden ter wereld.
Op Java liggen een aantal steden die bekend zijn vanuit de koloniale tijd. Steden zoals Jakarta (Batavia), Bogor (Buitenzorg), Bandung, Yogyakarta, Solo (Surakarta) en Surabaya. Het landschap op Java wordt vooral gedomineerd door vulkanen, rijstvelden en steden.
De bevolking op Java is overwegend gematigd Islamitisch. Een klein deel van de bevolking is Christelijk.

Java is in 3 gebieden in te delen:

West Java     koloniale steden
Midden Java     het culturele hart van Indonesie
Oost Java     overweldigende natuur

Java ligt vlak onder de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Overdag liggen de temperaturen vrijwel het gehele jaar rond de dertig graden. 's Nachts koelt het af tot zo'n 25 graden. In de steden is het vaak broeierig en warm. Buiten de steden is het wat koeler. Op de toppen van bergen en vulkanen kan het zelfs fris zijn.

Moesson
De moessonperiode begint meestal in oktober en eindigt in maart/april. De moessonperiode op Java loopt gelijk met de moessonperiode op Bali. Tijdens de moessonperiode is de kans op regenbuien groter dan in de droge periode. Ook zijn de regenbuien tijdens de moessonperiode feller dan in de droge periode. Regenbuien zijn vaak van korte duur (1 a 1,5 uur) en na een regenbui klaart het meestal weer op. Dagen waarop het continue regent komen niet vaak voor. Tijdens de moessonperiode is het landschap groener dan in de droge periode.


Vliegtuig
Op Java liggen een aantal internationale vliegvelden waarvan Jakarta (West Java) het bekendste is. Het vliegveld ligt op ongeveer 30 autominuten rijden van de stad Jakarta.


Andere (internationale) vliegvelden op Java zijn:
Bandung   West Java
Semarang   Midden Java
Solo   Midden Java
Yogyakarta   Midden Java
Malang   Oost Java
Surabaya   Oost Java

Met de boot
Het is mogelijk om met de boot naar Java te reizen. Bekende oversteken zijn:
Bali (Gilimanuk) - Java (Banyuwangi)30 à 45 minuten
Sumatra (Bakauheni) - Java (Merak)2,5 uur met de ferry, 45 minuten met de speed boat.
Vanaf de haven van Bakauheni vertrekt elke 45 minuten een boot naar Java (Merak). Vanaf Merak is het zo'n 3,5 uur rijden naar Jakarta.
De bootverbindingen worden onderhouden door PT ASDP Indonesian Ferry (www.indonesiaferry.co.id).

Op Java kent met vele vormen van vervoer namelijk:

Vliegtuig
Tussen de belangrijkste steden op Java en naar andere eilanden worden dagelijks lijndiensten onderhouden. Vrijwel elke grote stad op Java heeft een vliegveld.

Trein
Java heeft een spoorwegennet dat voor een deel is aangelegd in de koloniale tijd. Treinen zijn modern en hebben verschillende klassen (van eenvoudig tot luxueus). Van West naar Oost Java lopen twee spoorlijnen; een noordelijke route (via Semarang) en een zuidelijke route (via Yogyakarta). De zuidelijke route van Jakarta naar Bandung, Yogyakarta, Solo, Surabaya en Banyuwangi is het meest gebruikt. Vanuit Banyuwangi kan per boot de oversteek naar Bali worden gemaakt.
Alle informatie over de Indonesische spoorwegen is te vinden op de websites
www.kereta-api.co.id (de officiele site van de Indonesische spoorwegen) en www.seat61.com.

Bemo/Angkot
Een andere optie is de bemo of angkot. In de bemo/angkot kunnen meestal 10 tot 15 personen. De bemo/angkot rijdt in principe op vaste routes en is erg goedkoop. De bemo/angkot stopt waar je maar wilt op het traject; hiervoor hoef je alleen maar ”kiri-kiri” te roepen (wat letterlijk vertaald ”naar links” betekent).


Bus
Er zijn twee soorten bussen:
Lokale bussen: lokale bussen zijn vaak erg goedkoop maar zijn minder betrouwbaar qua dienstregeling. In de steden is de betrouwbaarheid van de dienstregeling groter dan buiten de steden. Men heeft geen vaste zitplaatsen en de bussen zijn soms overvol.
Interlokale bussen: interlokale bussen hebben meestal een betrouwbare dienstregeling alhoewel het verkeer op Java soms onvoorspelbaar kan zijn (met name rond nationale feestdagen). De bussen zijn meestal van airconditioning voorzien. Ook heeft men vaak vaste zitplaatsen (alhoewel veel Indonesiers vaak op de verkeerde plaats te gaan zitten).

Auto met chauffeur
In Indonesië is het huren van een auto met privé chauffeur heel gebruikelijk. Een auto met chauffeur kan voor een dag maar ook voor een aantal dagen of zelfs een paar weken worden gehuurd. De huurprijs per dag is normaal gesproken inclusief chauffeur en benzine. De huurpijs bij meerdaagse tochten is normaal gesproken inclusief de maaltijden en overnachting(en) van de chauffeur.
Een auto huren zonder chauffeur is niet aan te raden. Het verkeer in Indonesië kan, met name in de steden en op de grote wegen, behoorlijk chaotisch zijn.

Wij kunnen u helpen bij het organiseren van uw vervoer door Java, Bali en Lombok. Klik hier voor meer informatie.

Taxi
Bij vliegvelden staan taxi's meestal op een taxi standplaats en kan bij een ticketbali een taxi worden gereserveerd. Hier gelden meestal vooraf vastgestelde ritprijzen.
In het centrum van de grotere steden is meestal een overvloed aan taxi's te vinden. De taxi's kunnen meestal op elk willekeurig punt worden aangehouden.
De prijs van een taxirit komt normaal gesproken tot stand met behulp van een taximeter. Als de taxirit naar een plek gaat waar de taxichauffeur niet zeker weet of hij daar weer nieuwe passagiers kan oppikken, zal de taxichauffeur een prijs willen onderhandelen.
Hou er rekening mee dat tijdens de spitsuren een schaarste aan taxi's kan ontstaan (en dat heeft invloed op de ritprijs).
Een beschikbare taxi is te herkennen aan het verlichte taxibordje op het dak van de taxi.

Motor/brommer
In Indonesië is de brommer het voornaamste vervoermiddel. De brommers in Indonesië zijn meestal uitgerust met een 100cc of 125cc motor en vallen dus volgens de Nederlandse wetgeving in de categorie "motoren". In Indonesië is het, net als in Nederland, verplicht om een motorrijbewijs te hebben. Ook het dragen van een helm is officieel verplicht.
Hou er rekening mee dat bij het rijden op een brommer zonder rijbewijs, een verzekering niets zal uitkeren. Bovendien wordt er door de politie in Indonesië met enige regelmaat gecontroleerd en boetes uitgedeeld. Gezien het chaotische verkeer, is het niet aan te raden een motor/brommer in Indonesië te huren.

Becak
Een becak is een traditionele Indonesische fietstaxi. In een aantal grote steden komen geen becaks meer voor (becaks zijn soms in het geheel of in bepaalde delen van de stad verboden). In bepaalde delen van bijvoorbeeld Yogyakarta en Solo en in de kleinere steden worden becaks nog wel volop gebruikt. Vervoer per becak is meestal duurder dan vervoer met een lokale bus. Voordeel is wel dat becaks niet gebonden zijn aan vaste routes of tijden.
Het maximale passagiersgewicht per becak is ongeveer 100kg. De ritprijs komt tot stand op basis van onderhandelen wat het moeilijk maakt voor een toerist om een reële prijs te bepalen.

Op Java kan bij alle geldautomaten (ATM) met het Maestro en/of Cirrus logo geld gepind worden. Geldautomaten zijn meestal te vinden in de buurt van een bank, warenhuis, winkelcentrum of benzinepomp.
Met een Nederlandse betaalpas is het niet mogelijk om in winkels e.d. pinbetalingen te doen.
Geld en travellercheques kunt u bij een van de vele wisselkantoren of banken inwisselen. Wisselkantoren geven vaak een wat gunstiger wisselkoers maar let op eventuele provisies die in rekening worden gebracht. Reken alles goed na en tel het geld wat u bij een wisselkantoor ontvangt altijd meteen bij ontvangst. Vergeet bij het inwisselen van uw traveller cheques niet om uw paspoort mee te nemen.


In alle steden zijn één of meerdere winkelcentra (shopping malls) te vinden. Winkelcentra zijn elke dag geopend van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds.
De shopping malls bestaan meestal uit meerdere etages. Winkels die dezelfde produkten aanbieden zijn vaak op dezelfde etage gevestigd. In het souterrain (basement) bevindt zich vaak een grote supermarkt en een zogenaamd food court. Het foodcourt is een verzameling van allerlei restaurantjes die een gemeenschappelijk binnenplein met tafels en stoelen delen. In vrijwel elke shopping mall is een Matahari (vergelijk met V&D of de Bijenkorf) gevestigd. In veel shopping malls zijn ook Westerse (fastfood) ketens te vinden.


In de grotere steden zijn uitgaansgelegenheden zoals (karaoke)bars en discotheken maar lang niet zo uitbundig als op Bali.


De bevolking op Java heeft een overwegend (gematigd) Islamitische achtergrond. Men is tolerant maar het dragen van gepaste kleding wordt erg op prijs gesteld.

Kleding
Vermijd het dragen van strakke en/of doorzichtige kleding of kleding waarbij vrouwelijke vormen prominent zichtbaar zijn zoals kleding met lage decolleté's en/of mouwloze T-shirts.
Het dragen van korte broeken vindt men op Java voorbehouden aan kinderen dus men kijkt een beetje raar op als een volwassen man of vrouw in korte broek verschijnt. Mannen worden geacht een lange of 3/4 broek te dragen en vrouwen worden geacht een rok tot over de knie te dragen. Het dragen van badkleding op Java (voor vrouwen) is nog vrij uniek.

Schoenen
Draag lage, gemakkelijk zittende (wandel)schoenen en/of sandalen. Slippers zijn handig voor bij het zwembad of onder de douche.
Zware bergschoenen zijn niet nodig; ook niet bij het beklimmen van een berg/vulkaan of het maken van een wandeltocht door de natuur.


Java kent geen echte strandcultuur alhoewel daar de laatste jaren steeds meer verandering in komt. Een aantal prachtige stranden is te vinden aan de zuidkust van Java. De zee kan daar zeer onvoorspelbaar zijn met sterke stromingen en is dus niet geschikt om te zwemmen. Men gelooft dat aan de zuidkust van Java een godin in zee leeft die alle zwemmers (vooral met iets groens aan) onder water trekt en laat verdrinken.


Alhoewel Java een aantal prachtige stranden heeft zijn de meeste stranden minder goed ontwikkeld dan de stranden van bijvoorbeeld Bali. Ook zijn de stranden vaak minder goed toegankelijk. Als gevolg hiervan zijn er op Java minder mogelijkheden voor snorkelen en duiken. De onderwaterwereld van Java is vergelijkbaar met die van Bali.


Toeristische boottochten en vismogelijkheden komen maar op een paar plaatsen op Java voor. De meeste boottochten en vissen zijn voor dagelijks gebruik en dus niet speciaal voor toeristen.


Op Java staan veel moskeeën die meerdere malen per dag oproepen voor het gebed. Ook staan hier en daar Christelijke kerken. Het is niet gebruikelijk om lokale moskeeën en kerken te bezoeken.


Op Java zijn een groot aantal golfbanen te vinden. Sommige banen liggen op zeer bijzondere locaties. Hieronder een overzicht van de golfbanen per regio. Website met veel informatie over golfbanen in Indonesië www.saranawebindo.com

Midden Java

Omgeving Yogyakarta:
• Pagdan Golf Adisucipto 18 holes golfbaan in Yogyakarta
• Hyatt Regency Hotel 9 holes golfbaan in Yogyakarta.
Website yogyakarta.regency.hyatt.com
• Merapi Golf 18 holes golfbaan op de flanken van de Merapi vulkaan.
Website www.merapigolf.co.id
• Borobudur Golf 18 holes golfbaan in de omgeving van de Borobudur.
Website borobudur-golf.com

Omgeving Semarang:
• Gombel Golf International 18 holes golfbaan.
• Graha Candi Golf 9 holes golfbaan.
Website grahacandigolf.co.id
• Manyaran Indah Golf 9 holes golfbaan.