Facebook

Bali



Bali is ongeveer 5.500 vierkante kilometer groot (ongeveer zo groot als de provincies Noord- en Zuid Holland samen) en telt ongeveer 4 miljoen inwoners. De bevolking is overwegend Hindoeistisch. Overal bevinden zich kleine tempeltjes waar meerdere malen per dag offers worden gebracht (vaak in de vorm van kleine hapjes en wierook). Ook vinden er dagelijks zgn. processies plaats (huwelijk of crematies).


Bali is in 5 regio's in te delen:
Noord Bali     rust, strand en natuur
Oost Bali     ontspanning en onderwatersport
Zuid Bali     hagelwitte stranden en uitgaansleven
West Bali     rust en natuur
Midden Bali     cultuur, rijstvelden en natuur

Maandelijks wordt er een gratis magazine uitgegeven vol met handig tips over wetenswaardigheden, restaurants, festivals etc. Deze informatie en magazine is te vinden op de website www.issuu.com/baliandbeyond. Ook de website www.inbali.org staat boordevol met tips over Bali.


Bali ligt, net als Java en Lombok, vlak onder de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Overdag liggen de temperaturen vrijwel het gehele jaar rond de dertig graden. 's Nachts koelt het af tot zo'n 25 graden. Er staat op de meeste plekken een verkoelend briesje. Op de toppen van bergen en vulkanen kan het zelfs fris zijn.

Moesson
De moessonperiode begint meestal in oktober en eindigt in maart/april. De moessonperiode op Java loopt gelijk met de moessonperiode op Bali. Tijdens de moessonperiode is de kans op regenbuien groter dan in de droge periode. Ook zijn de regenbuien tijdens de moessonperiode feller dan in de droge periode. Regenbuien zijn vaak van korte duur (1 a 1,5 uur) en na een regenbui klaart het meestal weer op. Dagen waarop het continue regent komen niet vaak voor. Tijdens de moessonperiode is het landschap groener dan in de droge periode.


Vliegtuig
Op 13 kilometer van Denpasar (de hoofdstad van Bali) ligt het internationale vliegveld (Ngurah Rai).
Andere vliegvelden heeft Bali (nog) niet alhoewel er wel plannen zijn om een vliegveld in het Noorden van Bali te bouwen.


Met de boot
Het is mogelijk om met de boot naar Bali te reizen. Bekende oversteken zijn:
Java (Banyuwangi) - Bali (Gilimanuk)30 à 45 minuten
Lombok (Lembar) - Bali (Pandang Bai)5 uur met de reguliere veerboot. Er zijn echter ook talloze snellere aternatieven.

Over het algemeen zijn de doorgaande wegen op Bali goed. De wegen liggen voornamelijk langs de kusten en zijn meestal tweebaans. Vanaf Denpasar tot aan Klungkung zijn de wegen zelfs vierbaans. De binnenwegen naar de wat grotere dorpjes zijn goed, die naar de kleinere dropjes (bijvoorbeeld in de bergen) meestal slecht.
Als gevolg van langzaam rijdende vrachtwagens, zigzaggende brommertjes, stoplichten e.d. is de gemiddelde snelheid, op alle wegen, laag. Hou rekening met een gemiddelde snelheid van zo'n 30 a 40 km per uur.
Bewegwijzering naar de grotere plaatsen is redelijk, bij de binnenwegen naar de dorpjes, slecht.
Het is aan te raden om een auto met chauffeur te huren, dan heb je er meestal ook een goede gids bij! Klik hier voor meer informatie.


Op Bali kan bij alle geldautomaten (ATM) met het Maestro en/of Cirrus logo geld gepind worden. Geldautomaten zijn meestal te vinden in de buurt van een bank, warenhuis, winkelcentrum of benzinepomp.
Met een Nederlandse betaalpas is het niet mogelijk om in winkels e.d. pinbetalingen te doen.
Geld en travellercheques kunt u bij een van de vele wisselkantoren of banken inwisselen. Wisselkantoren geven vaak een wat gunstiger wisselkoers maar let op eventuele provisies die in rekening worden gebracht. Reken alles goed na en tel het geld wat u bij een wisselkantoor ontvangt altijd meteen bij ontvangst. Vergeet bij het inwisselen van uw traveller cheques niet om uw paspoort mee te nemen.


In het zuiden van Bali zijn een aantal winkelcentra (shopping malls) te vinden. Winkelcentra zijn elke dag geopend van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds. Ook zijn Westerse fastfood ketens in het zuiden van Bali op veel locaties te vinden.
Naast een aantal shopping malls zijn er op Bali vele kleine boutiekjes met kleding e.d. te vinden. Naar het noorden toe zijn vooral traditionele Balinese winkels en (eet)stalletjes te vinden.


Op Bali zijn uitgebreide uitgaansmogelijkheden. Bars, cafe's en discotheken zijn vooral in het zuiden van Bali (met name Kuta) te vinden.


Balinese vrouw Naaktheid is op Bali lange tijd de gewoonste zaak van de wereld geweest. Nog op foto's uit de jaren vijftig is te zien dat Balinese vrouwen met ontbloot bovenlijf lopen. Dat is echter verleden tijd; zeer sporadisch lopen voornamelijk oude vrouwen in kleine dorpjes, ver weg van de toeristen, nog met blote borsten.

Kleding
Op Bali is men wat betreft kleding toleranter dan op Java. Dit komt vanwege het geloof en door de invloed van het toerisme. Draag zoveel mogelijk goed ademende kleding (bijvoorbeeld van katoen).
Op de stranden van Bali is men gewend aan vrouwelijke toeristen in (kleine) bikini's maar topless zonnen is nog steeds vrijwel overal taboe.

De traditionele Balinese kleding voor vrouwen (sarong en kebaja) kennen vaak een doorschijnend bovenstukje en een nauw sluitende rok tot op de enkels (vaak met split).

Schoenen
Draag lage, gemakkelijk zittende (wandel)schoenen en/of sandalen. Slippers zijn handig voor bij het zwembad of onder de douche.
Zware bergschoenen zijn niet nodig; ook niet bij het beklimmen van een berg/vulkaan of het maken van een wandeltocht door de natuur.


Het strand en de zee spelen een belangrijke rol in het leven van de Balinezen. Bali heeft dan ook een echte strand cultuur. Gezien de grootte van het eiland is het strand nooit ver weg. De meeste stranden hebben wit zand en zijn van alle Westerse gemakken en faciliteiten voorzien.


Bali heeft vele fantastische duik- en snorkellocaties. Ook is het op meerdere plaatsen mogelijk duikcursussen te volgen en uw duikbrevet te halen. De volgende locaties worden als de mooiste duiklocaties van Bali beschouwd:


TulambenLiberty Ship WreckEen van de beste en gemakkelijkste duikwrakken in de wereld.
Nusa PenidaManta PointHier kunt u de machtige reuzenmanta's zien.
Nusa PenidaCrystal BayHier kunt u de zeldzame Mola Mola zien.
GilimanukSecret BayEen geweldige duik voor onderwater macro fotografie.

Aangezien de zee een belangrijke rol speel in het leven van de Balinezen wordt er van oudsher volop gebruik gemaakt van boten en vissen. Tegenwoordig worden deze boten vaak ingezet voor boottochten en tochten om te vissen. Boten zijn dan op veel plekken te huur.


Op Bali staan veel, met name Hindoeistische, tempels. In vrijwel elke tempel is het verplicht om een sarong te dragen en sommige tempels verplichten ook een hoofddeksel (udeng).
Gaat u meerdere tempels bezoeken dan kunt u beter zelf een sarong en udeng te kopen. Dat is goedkoper, dan wanneer u iedere keer een sarong/sjerp en hoofddeksel moet huren.


Op Bali bevinden zich zeven golfbanen.


Tabanan Nirwana Bali Golf Club     www.nirwanabaligolf.com
Tabanan     Pan Pacific Nirwana Bali Resort     www.panpacific.com
Sanur     Bali Handara Country Club    
Sanur     Bali Beach Golf Course     www.balibeachgolfcourse.com
Kuta     Bali National Golf Club
Kuta New Kuta Golf    
Denpasar     Denpasar Golf Club