Facebook

SumatraSumatra is ongeveer 473.481 vierkante kilometer (meer dan 11 keer zo groot als Nederland). Het eiland is van West naar Oost ongeveer 350 kilometer en van Noord naar Zuid ongeveer 1.750 kilometer. Sumatra telt ongeveer 55 miljoen inwoners en is dus veel dunner bevolkt dan bijvoorbeeld Java. Het landschap van Sumatra wordt vooral gedomineerd door jungle en palmolie- en rubberplantages.
De bevolking op Sumatra is overwegend gematigd Moslim. In Atjeh (in het uiterste Noorden van Sumatra) is men streng Islamitisch. Rondom het Toba meer is men overwegend Christelijk.

Sumatra is in meerdere provincies ingedeeld waarvan Noord Sumatra de meest bezochte provincie is.

Sumatra kent 8 provincies namelijk:

• Noord Sumatra
• Zuid Sumatra
• West Sumatra
• Atjeh
• Riau
• Jambi
• Bengkulu
• Lampung

Sumatra ligt voor een deel boven en voor deel onder de evenaar (onderweg van Sipirok naar Bukittinggi passeert u bij het plaatsje Bonjol de evenaar) en heeft een tropisch klimaat.
Overdag liggen de temperaturen vrijwel het gehele jaar rond de dertig graden. 's Nachts koelt het af tot zo'n 25 graden. In de steden is het vaak broeierig en warm. Buiten de steden is het wat koeler. Op de toppen van bergen en vulkanen kan het zelfs fris zijn.

Moesson
De moessonperiode begint net als op Java en Bali meestal in oktober en eindigt in maart/april. Tijdens de moessonperiode is de kans op regenbuien groter dan in de droge periode. Ook zijn de regenbuien tijdens de moessonperiode feller dan in de droge periode. Regenbuien zijn vaak van korte duur (1 a 1,5 uur) en na een regenbui klaart het meestal weer op. Dagen waarop het continue regent komen niet vaak voor.
Tijdens de moessonperiode is het landschap groener dan in de droge periode.


Vliegtuig
Op Sumatra liggen twee internationale vliegvelden nl. Medan en Padang. Het nieuwe vliegveld van Medan (Kuala Namu) ligt op ongeveer 45 autominuten (30 km) rijden van de stad Medan.

Andere vliegvelden op Sumatra zijn:

• Banda Atjeh    Atjeh
• Pangkalpinang    Banka-Billiton
• Tanjung Pandan    Banka-Billiton
• Bengkulu    Bengkulu
• Jambi    Jambi
• Bandar Lampung    Lampung
• Batam    Riau
• Pekanbaru    Riau
• Tanjung Pinang    Riau
• Palembang    Zuid Sumatra

Met de boot

Het is mogelijk om met de boot naar Sumatra te reizen. Als gevolg van goedkope vliegtarieven zijn veel andere bootverbindingen inmiddels komen te vervallen.

Bekende oversteken zijn:

Singapore - Batam 1 uur
Java (Bakauheni) - Sumatra (Merak)2,5 uur met de ferry, 45 minuten met de speed boat.
Vanaf de haven van Bakauheni vertrekt elke 45 minuten een boot naar Sumatra (Merak). Vanaf Merak is het zo'n 3,5 uur rijden naar Jakarta.

De bootverbinding van Java naar Sumatra wordt onderhouden door PT ASDP Indonesian Ferry (www.indonesiaferry.co.id).


Op Sumatra kent met vele vormen van vervoer namelijk:

Vliegtuig
Tussen de belangrijkste steden op Sumatra en naar andere eilanden worden dagelijks lijndiensten onderhouden. Elke provincie op Sumatra heeft een vliegveld.

Trein
Sumatra heeft slechts een beperkt spoorwegennet in het zuiden dat nog stamt uit de koloniale tijd.
Twee maal per dag rijdt er een trein van Bandar Lampung (in het uiterste zuiden van Sumatra) naar Palembang. Het is mogelijk om per bus verder te reizen naar Padang. Deze bus rijdt dagelijks de afstand van ruim 900 kilometer.
Alle informatie over de Indonesische spoorwegen zijn te vinden op de websites:
www.kereta-api.co.id (de officiele site van de Indonesische spoorwegen) en www.seat61.com.

Bus
Er zijn twee soorten bussen:

Lokale bussen: lokale bussen zijn vaak erg goedkoop maar zijn minder betrouwbaar qua dienstregeling. In de steden is de betrouwbaarheid van de dienstregeling groter dan buiten de steden. Men heeft geen vaste zitplaatsen en de bussen zijn soms overvol.
Interlokale bussen: interlokale bussen hebben meestal een betrouwbare dienstregeling alhoewel het verkeer op Sumatra soms onvoorspelbaar kan zijn (met name rond nationale feestdagen). De bussen zijn meestal van airconditioning voorzien. Ook heeft men vaak vaste zitplaatsen (alhoewel veel Indonesiers vaak op de verkeerde plaats te gaan zitten).

Auto met chauffeur
In Indonesië is het huren van een auto met privé chauffeur heel gebruikelijk. Een auto met chauffeur kan voor een dag maar ook voor een aantal dagen of zelfs een paar weken worden gehuurd. De huurprijs per dag is normaal gesproken inclusief chauffeur en benzine. De huurpijs bij meerdaagse tochten is normaal gesproken inclusief de maaltijden en overnachting(en) van de chauffeur.
Een auto huren zonder chauffeur is niet aan te raden. Het verkeer in Indonesië kan, met name in de steden en op de grote wegen, behoorlijk chaotisch zijn.

Wij kunnen u helpen bij het organiseren van uw vervoer op Sumatra, Java, Bali en Lombok. Klik hier voor meer informatie.

Taxi
Bij vliegvelden staan taxi's meestal op een taxi standplaats en kan bij een ticketbali een taxi worden gereserveerd. Hier gelden meestal vooraf vastgestelde ritprijzen.
In het centrum van de grotere steden is meestal een overvloed aan taxi's te vinden. De taxi's kunnen meestal op elk willekeurig punt worden aangehouden.
De prijs van een taxirit komt normaal gesproken tot stand met behulp van een taximeter. Als de taxirit naar een plek gaat waar de taxichauffeur niet zeker weet of hij daar weer nieuwe passagiers kan oppikken, zal de taxichauffeur een prijs willen onderhandelen.
Hou er rekening mee dat tijdens de spitsuren een schaarste aan taxi's kan ontstaan (en dat heeft invloed op de ritprijs).
Een beschikbare taxi is te herkennen aan het verlichte taxibordje op het dak van de taxi.

Motor/brommer
In Indonesië is de brommer het voornaamste vervoermiddel. De brommers in Indonesië zijn meestal uitgerust met een 100cc of 125cc motor en vallen dus volgens de Nederlandse wetgeving in de categorie "motoren". In Indonesië is het, net als in Nederland, verplicht om een motorrijbewijs te hebben. Ook het dragen van een helm is officieel verplicht.
Hou er rekening mee dat bij het rijden op een brommer zonder rijbewijs, een verzekering niets zal uitkeren. Bovendien wordt er door de politie in Indonesië met enige regelmaat gecontroleerd en boetes uitgedeeld. Gezien het chaotische verkeer, is het niet aan te raden een motor/brommer in Indonesië te huren.

(Gemotoriseerde) becak
Een becak is een traditionele Indonesische fietstaxi. Op Sumatra verdwijnen de traditionele fietsbecaks en maken plaats voor een gemotoriseerde variant waarbij de passagiers in een soort zijspan naast de brommer/motor kunnen plaatsnemen. Vervoer per becak is meestal duurder dan vervoer met een lokale bus. Voordeel is wel dat becaks niet gebonden zijn aan vaste routes of tijden.
Het maximale passagiersgewicht per becak is ongeveer 100kg. De ritprijs komt tot stand op basis van onderhandelen wat het moeilijk maakt voor een toerist om een reële prijs te bepalen.


Op Sumatra kan bij alle geldautomaten (ATM) met het Maestro en/of Cirrus logo geld gepind worden. Geldautomaten zijn meestal te vinden in de buurt van een bank, warenhuis, winkelcentrum of benzinepomp.

Let op: In Tangkahan en Bukit Lawang zijn geen geldautomaten of banken. In Bukit Lawang is de dichtstbijzijnde geldautomaat op ongeveer 10 a 15 km afstand. Hou hier dus rekening mee en pin voldoende cash geld voordat u deze plaatsen bezoekt.

Met een Nederlandse betaalpas is het niet mogelijk om in winkels e.d. pinbetalingen te doen.
Geld en travellercheques kunt u bij een van de vele wisselkantoren of banken inwisselen. Wisselkantoren geven vaak een wat gunstiger wisselkoers maar let op eventuele provisies die in rekening worden gebracht. Reken alles goed na en tel het geld wat u bij een wisselkantoor ontvangt altijd meteen bij ontvangst. Vergeet bij het inwisselen van uw traveller cheques niet om uw paspoort mee te nemen.


In alle steden zijn één of meerdere winkelcentra (shopping malls) te vinden. Winkelcentra zijn elke dag geopend van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds.
De shopping malls bestaan meestal uit meerdere etages. Winkels die dezelfde produkten aanbieden zijn vaak op dezelfde etage gevestigd. In het souterrain (basement) bevindt zich vaak een grote supermarkt en een zogenaamd food court. Het foodcourt is een verzameling van allerlei restaurantjes die een gemeenschappelijk binnenplein met tafels en stoelen delen. In vrijwel elke shopping mall is een Matahari (vergelijk met V&D of de Bijenkorf) gevestigd. In veel shopping malls zijn ook Westerse (fastfood) ketens te vinden.


In de grotere steden zijn uitgaansgelegenheden zoals (karaoke)bars en discotheken maar lang niet zo uitbundig als op Bali.


De bevolking op Sumatra heeft een overwegend (gematigd) Islamitische achtergrond. Men is tolerant maar het dragen van gepaste kleding wordt erg op prijs gesteld.

Kleding
Vermijd het dragen van strakke en/of doorzichtige kleding of kleding waarbij vrouwelijke vormen prominent zichtbaar zijn zoals kleding met lage decolleté's en/of mouwloze T-shirts.
Het dragen van korte broeken vindt men op Sumatra voorbehouden aan kinderen dus men kijkt een beetje raar op als een volwassen man of vrouw in korte broek verschijnt. Mannen worden geacht een lange of 3/4 broek te dragen en vrouwen worden geacht een rok tot over de knie te dragen. Het dragen van badkleding op Sumatra (voor vrouwen) is nog vrij uniek.

Schoenen
Draag lage, gemakkelijk zittende (wandel)schoenen en/of sandalen. Slippers zijn handig voor bij het zwembad of onder de douche.
Zware bergschoenen zijn niet nodig; ook niet bij het beklimmen van een berg/vulkaan of het maken van een wandeltocht door de natuur.


Sumatra heeft op verschillende plekken prachtige, vrijwel ongerepte stranden maar kent geen echte strandcultuur. De meeste stranden hebben geen/nauwelijks voorzieningen.

De mooiste stranden zijn te vinden bij:

Banda Aceh (Provincie Atjeh)
Pulau Weh (Provincie Atjeh)
Padang (Provincie West Sumatra). Hier kunt u goed zwemmen of met een boot varen
De Mentawai Islands (Provincie West Sumatra). Deze eilanden liggen voor de kust van Padang en zijn vooral bekend om het surfen
De Riau Islands (Provincie Riau)

Aangezien veel stranden nog vrij ongerept en nauwelijks ontwkkeld zijn, zijn er weinig duiklocaties met goede duikvoorzieningen op Sumatra te vinden.

De beste duiklocaties met duikvoorzieningen zijn te vinden op:
• Pulau Weh; voor de kust van Banda Atjeh (Provincie Atjeh)
• Cubada; voor de kust van Padang (Provincie West Sumatra)


Toeristische boottochten en vismogelijkheden komen maar op een paar plaatsen op Sumatra voor. De meeste boottochten en vissen zijn voor dagelijks gebruik en dus niet speciaal voor toeristen.


Op Sumatra staan veel moskeeën die meerdere malen per dag oproepen voor het gebed. Ook staan er relatief veel Christelijke kerken met name in het gebied rondom the Toba meer. Het is niet gebruikelijk om lokale moskeeën en kerken te bezoeken.


Op Sumatra zijn een aantal golfbanen te vinden. Hieronder een overzicht van de golfbanen per regio. Op de website www.saranawebindo.com is veel informatie over golfbanen in Indonesië te vinden.

• Rencong Golf Club 9 holes golfbaan in Rantau Kuala Simpang (Atjeh)
• Deli Golf Club 18 holes golfbaan in Medan (Noord Sumatra)
• Anai Golf & Mountain Resort 18 holes golfbaan in Padang (West Sumatra)
• Manggris Golf Club 18 holes golfbaan in Bajubang (Jambi)
• Raflesia Golf Club 9 holes golfbaan in Lingkar Barat (Benkulu)
• Sukarame Golf Course 18 holes golfbaan in Sukarame (Lampung)