Facebook

LombokVisser

Lombok (115 km x 80 km) is een Indonesisch eiland dat gehoort tot de Kleine Soenda-eilanden en maakte eeuwenlang deel van het Balinese rijk. De cultuur van Lombok wordt dan ook bepaald door de Balinezen en de Sasak, de twee dominerende bevolkingsgroepen op het eiland. De voornaamste taal op Lombok is het Sasak. De Sasak, een volk, bijzonder vriendelijk, gastvrij, trots en bescheiden.
Lombok heeft een fantastische natuur met prachtige rijstvelden, bergruggen, meren en rivieren, alsmede koraalriffen in mooi helder zeewater. Vooral de natuurliefhebbers en rustzoekers komen er aan hun trekken.
De bevolking op Lombok is, net als de bevoling op Java, overwegend gematigd Islamitisch. Een klein deel van de bevolking is Hindoeistisch.

Voor meer algemene informatie over Lombok, restaurants, cafes, bezienswaardigheden en evenementen zie de website van "The Lombok Guide".


Lombok ligt, net als Java en Bali, vlak onder de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Overdag liggen de temperaturen vrijwel het gehele jaar rond de dertig graden. 's Nachts koelt het af tot zo'n 25 graden. Er staat op de meeste plekken een verkoelend briesje. Op de toppen van bergen en vulkanen kan het zelfs fris zijn.

Moesson
De moessonperiode begint meestal in oktober en eindigt in maart/april. De moessonperiode op Java loopt gelijk met de moessonperiode op Bali. Tijdens de moessonperiode is de kans op regenbuien groter dan in de droge periode. Ook zijn de regenbuien tijdens de moessonperiode feller dan in de droge periode. Regenbuien zijn vaak van korte duur (1 a 1,5 uur) en na een regenbui klaart het meestal weer op. Dagen waarop het continue regent komen niet vaak voor. Tijdens de moessonperiode is het landschap groener dan in de droge periode.


Vliegtuig
De luchthaven Selaparang ligt vlak bij Mataram. Per dag zijn er verschillende vluchten tussen Java en Lombok en tussen Bali en Lombok. Onder andere Garuda, GT Air, Wings Air vliegen dagelijks op Bali en vice versa. De vliegtijd bedraagt van Bali naar Lombok ongeveer 25 minuten.

Met de boot vanuit Bali
De meest betrouwbare touroperator zowel op Bali als ook op Lombok is Perama Tours, die een kompleet arrangement aanbiedt, waarbij het busvervoer vanaf allerlei lokaties op Bali en Lombok naar de desbetreffende haven, het ticket voor de veerboot en het vervoer vanaf de haven naar uw bestemming zijn inbegrepen.
Om de 2 uur vertrekt een veerboot van Padangbai (Bali) naar Lembar (Lombok), dat ca. 20 km (ongeveer een uur rijden) ten zuiden van Mataram ligt. De oversteek duurt 4 tot 5 uur.

Ook kunt u vanuit Kuta naar de Gili's of Lombok vertrekken. De oversteek duurt ongeveer 6 uur.

Perama Lombok     tel. +62 370 693007 tel. +62 370 693008
Perama Bali     tel. +62 361 751551 tel. +62 361 751875
Website:     www.peramatour.com

Andere aanbieders zijn:
• Sea Express     Website: www.gili-sea-express.com
• BlueWater Safari     Website: www.bwsbali.com
• GiliGili     Website: www.giligilifastboat.com
• Gili Getaway     Website: www.giligetaway.com
•Redline Express     Tel: +62 821 1330 4314

Met de Fast boot/Gili-Cat vanuit Bali
Dit is de snelste manier. Duur 2 uur. Vertrek eveneens vanuit Padangbai (Bij Candidasa) elke morgen om 9.00 uur.
In de straten vindt u boekingskantoren waar u e.e.a. kunt regelen. Vaak is er ook een mogelijkheid om de boeking in uw hotel te regelen.
Vertrek vanuit Serangan (vlakbij Benoa) naar Gili Trawangan/Lombok – duur ca. 2,5 uur of
Vanuit Padangbai (Oost Bali) – duur ca. 1 uur.

De zee tussen Bali en Lombok kan vooral in juli en augustus zeer onstuimig zijn. Neem geen risico's. Vraag je geld terug als de zee te wild is of laat je ticket omzetten naar een boot die later vertrekt.

Voor meer informatie zie de website www.fastboatgili.net


Taxi
Vanaf de luchthaven Selaparang is het slechts 20 minuten (3 km) rijden naar het stedelijk gebied en ongeveer 45 minuten naar Senggigi.
Heeft u geen vervoer, neem dan een van de donkerblauwe luchthaventaxi's die bij de aankomsthal geparkeerd staan. Bij de taxi-bali kunt u een voucher naar alle locaties op Lombok kopen. De prijzen staan aangegeven op een uithangbord. Luchthaventaxi's hebben hier een monopolie en zijn doorgaans duurder dan de gewone met meter uitgeruste taxi's die elders op Lombok rijden (lombok taxi's / kleur: lichtblauw).
Lombok is minder druk dan Bali en daardoor ook meer geschikt voor eigen vervoer dan Bali. De wegen zijn bovendien beter dan op Bali.
De meeste wegen op Lombok heten Jalan (straat) Raya met daarachter de naam van het gebied warin de straat ligt. B.v. Jalan Raya Senggigi. De nummering van de huizen is een warboel. Er zit geen logica in. Mensen mogen zelf een nummer bedenken en vaak nemen ze een geluksgetal als huisnummer. Zo kan het voorkomen dat naast huisnummer 114 een huis staat met huisnummer 12. Dit is trouwens ook zo op Bali en dan met name in de dorpen.

Bemo en bus
Bemo's (minibusjes) rijden naar alle steden op Lombok. Deze vorm van vervoer kost veel tijd. Het centrale busstation bevindt zich bij het kruispunt in Sweta. Een ander station bevindt zich nabij Kebon Roek in Ampenan, ten oosten van Cakranegara.
De gele bemo verbindt Ampenan, Mataram en Cakranegara maar vaak moet u bij elk busstation overstappen.
De kleine bemo's rijden tussen Senggigi en Ampenan en op de hoofdweg die van Senggigi langs de westkust loopt. Deze kunt u gebruiken voor vervoer naar Mangsit en het gebied ten noorden van Senggigi.

Motor/brommer
Ook is het mogelijk een motor te huren op Lombok of zelfs uw motor die u hebt gehuurd op Bali mee te nemen naar Lombok. De brommers in Indonesië zijn meestal uitgerust met een 100cc of 125cc motor en vallen dus volgens de Nederlandse wetgeving in de categorie "motoren". In Indonesië is het, net als in Nederland, verplicht om een motorrijbewijs te hebben. Ook het dragen van een helm is officieel verplicht.
Hou er rekening mee dat bij het rijden op een brommer zonder rijbewijs, een verzekering niets zal uitkeren.

Auto met chauffeur
Toyota Innova

Een auto met chauffeur kan voor een dag maar ook voor een aantal dagen worden gehuurd. De huurprijs per dag is normaal gesproken inclusief chauffeur en benzine.
N.B. Een auto (zonder chauffeur) die u op Bali hebt gehuurd mag niet mee naar Lombok.

Wij kunnen u helpen bij het organiseren van uw vervoer door Java, Bali en Lombok. Klik hier voor meer informatie.


Op Lombok zijn er banken met geldautomaten in Mataram. In Senggigi is maar 1 bank maar er zijn op vele plekken geldautomaten die dag en nacht in bedrijf zijn.


Het enige winkelcentrum op Lombok is gelegen in Mataram, Jalan Pejanggik en biedt 4 etages winkels. U kunt hier van alles kopen, echter ook veel namaak merktassen en riemen.


Lombok staat bekend om zijn mooie aardewerk en de fraaie manden gemaakt van rotan. Mandenmakerscentra zijn Kotaraya en Loyok op Oost Lombok. Ga ook eens en kijkje nemen op de markt bij het busstation van Sweta en op de Pasar Cakranegara, ten westen van Pura Meru.
Banyumuler, Masbagik en Penujak zijn bekend om hun aardewerk.
En voor mooie geweven stoffen moet u in Sukarara, Pujung, Purbasari, Balimurti en Pingggasela zijn. In Sukarara worden dagelijks weefdemonstraties gegeven.


Lombok staat niet bekend om zijn bars en clubs maar in Senggigi zijn een aantal goede uitgaangsgelegenheden te vinden.
Bijvoorbeeld Happy Cafe, The office bar & restaurant en Sugar Cafe (populair bij homosexuelen).
Nachtclubs: Marina, Sahara club, Tropicana Nightspot.


Rond de Gili eilanden bevinden zich de mooiste lokaties. Bijvoorbeeld Gili Nanggu bij Sekotong. Maar ook op Lombok kunt u snorkelen en duiken. Snorkelen: In Mangsit rond de Windy Cottages en bij Nipah ten noorden van Senggigi.


Voor een snorkelexcursie (ook op de Gili's) of een duikcursus informeer bij:
• Lombok Diving     Website: www.lombokdiving.com
• Perama Tour     Website: www.peramatour.com
• Big Bubble Diving     Website: www.bigbubblediving.com
• Dive Indo    
• Dream Divers     Website: www.dreamdivers.com
• Manta Divers     Website: www.manta-dive.com

Bangsai

Op het strand van Senggigi en in de haven van Bangsai is het mogelijk om een jukung (prauw) te huren om de kust te verkennen of om een dagtocht naar de Gili eilanden te maken.
Voor het verkennen van de eilanden in het zuidwesten huurt u een prauw op de parkeerplaats in Taun (langs de hoofdweg). Vooraf altijd onderhandelen over de prijs.
Ook is het mogelijk om een visexcursie in de wateren rond Lombok te doen. U moet niet verbaasd zijn wanneer u een joekel van een tonijn of marlijn aan de haak slaat.

Waar te huren?
Senggigi Fishing
The Office Bar and Restaurant
Jalan Raya Senggigi
tel. +62 370 693162

Deze verhuurt een professioneel uitgeruste speedboot en de eigenaar is een vriendelijke Engelse man. De boot beschikt over GPS, fishfinder en allerlei andere technische snufjes en kan zowel voor een halve als een hele dag worden gehuurd.

Wilt u liever in een grote en comfortabele prauw dan kan u contact opnemen met:
Serigala
Blok A3/4 Senggigi Plaza
Senggigi
Mobiel +62 817 5730012

Genoemde prauw is te huur voor excursies naar de Gili's en de zuidelijke eilanden. Redelijke prijzen/vriendelijk personeel.


Golfbaan Tajung In Tajung is een 18-holes baan met uitzicht op het strand bij Pantai Sira. Echt een adembenemende locatie. Website: www.lombok-golf.com
In Narmada ligt eveneens een golfbaan maar is een stuk eenvoudiger en ligt in de schaduw van de Gunung Rinjani. Er zijn mogelijkheden om hier een villa of hotelkamer te huren. Zwembad en restaurant zijn aanwezig.


Op Lombok staan veel kleine moskeeën die meerdere malen per dag oproepen voor het gebed. Ook staan hier en daar Hindoeistische tempels. Het is niet gebruikelijk om lokale moskeeën en tempels te bezoeken.