Facebook

De Karimunjawa eilandenKarimunjawa bestaat uit 27 tropische eilandjes omringd door helderblauwe zee, witte stranden en prachtig koraal. De lokale bevolking leeft voornamelijk op de twee grotere eilanden Karimun en Kemujan, die via een brug met elkaar verbonden zijn. De meeste andere eilanden zijn onbewoond.
Het eilandje Karimun heeft een klein dorpje, een heuvelachtig binnenland en parelwitte zandstranden.
Kemujan is wat platter en heeft veel mangrove bossen, ook bevindt zich hier een landingsstrip voor kleine vliegtuigjes.

Karimunjawa is nog vrijwel niet ontdekt door toeristen en is daardoor nog ongerept.
Het aanbod in restaurants is beperkt, maar in Karimun kun je voor weinig geld o.a. gebakken rijst en heerlijke vis krijgen op de lokale markt.
Er zijn op de Karimunjawa eilanden een aantal homestays te vinden aangeboden door lokale inwoners, daarnaast zijn er een aantal eenvoudige hotels en een paar resorts.


De bekendste accommodaties zijn:
Homestay Asia Jaya
Escape Beach Hotel
Blue Laguna Inn www.bluelagunainn.com
Karimunjawa Inn Hotel www.karimunjawainn.com
Omah Alchy (Bungalow) omahalchy.weebly.com
The Kelapa Karimunjawa www.thekelapakarimunjawa.com
Ary's Lagoonwww.aryslagoon.com
Nirwana Laut Resort www.karimun-jawa.com
Jiwa Quest jiwaquest.com
Kura-Kura Resort www.kurakuraresort.com

Sunset Beach is de perfecte plek om de trip af te sluiten. Elke dag gegarandeerd een prachtige zonsondergang, Karimunjava staat er bekend om!

Op Karimunjawa eilanden is het klimaat gelijk aan dat van Java.


Vliegtuig
Susi Air is de enige luchtvaartmaatschappij die vluchten van Semarang naar Karimunjawa onderhoudt. Zie voor meer informatie de website van Susi Air http://fly.susiair.com/

Met de boot
De Karimunjawa eilanden zijn per boot te bereiken vanaf Semarang en Jepara. De autorit van Semarang naar Jepara duurt ongeveer 3,5 uur.

 Bootovertocht van Jepara naar Karimunjawa (vanaf 1 september 2015)
Boot Vertrek Aankomst
Maandag Ferry Siginjai 07:00 uur 11:30 uur
Maandag Express Bahari Cantika 10:00 uur 12:00 uur
Dinsdag Express Bahari Cantika 09:00 uur 11:00 uur
Woensdag Ferry Siginjai 07:00 uur 11:30 uur
Donderdag Kartini 1 11:00 uur 13:30 uur
Vrijdag Ferry Siginjai 07:00 uur 11:30 uur
Vrijdag Express Bahari Cantika 09:00 uur 11:00 uur
Zaterdag Ferry Siginjai 07:00 uur 11:30 uur
Zaterdag Express Bahari Cantika 10:00 uur 12:00 uur
Zondag - - -

 Bootovertocht van Karimunjawa naar Jepara (vanaf 1 september 2015)
Boot Vertrek Aankomst
Maandag Express Bahari Cantika 07:00 uur 09:00 uur
Dinsdag Ferry Siginjai 07:00 uur 11:30 uur
Woensdag Express Bahari Cantika 11:00 uur 13:00 uur
Donderdag Ferry Siginjai 07:00 uur 11:30 uur
Vrijdag Kartini 1 09:00 uur 11:30 uur
Vrijdag Ferry Siginjai 13:00 uur 17:30 uur
Zaterdag Express Bahari Cantika 07:00 uur 09:00 uur
Zondag Ferry Siginjai 07:00 uur 11:30 uur
Zondag Express Bahari Cantika 11:00 uur 13:00 uur

Let op: in principe varen de slow boat en fast boat volgens bovenstaand schema. Elke ochtend wordt er bekeken of de boten kunnen uitvaren of in de haven moeten blijven (bijvoorbeeld vanwege te hoge golven of slechte weersomstandigheden). Het kan dus voorkomen dat u een dag langer in Jepara of op de eilanden moet verblijven. Bij het plannen van uw reis moet u dus rekening houden met mogelijke vertraging.
Alle passagiers moeten minimaal 2 uur voor vertrek van de boot in de haven aanwezig zijn. Dat betekent dus, als u met de slow boat de oversteek wilt maken, u om 5 uur 's morgens in de haven aanwezig moet zijn.

Een voorbeeldreis voor een bezoek aan de Karimunjawa eilanden (vertrek vanuit Yogyakarta) vindt u hier.


Auto
Autohuur is mogelijk en is, gezien het rustige straatbeeld, ook prima te doen.

Motor/brommer
In Indonesië is de brommer het voornaamste vervoermiddel. De brommers in Indonesië zijn meestal uitgerust met een 100cc of 125cc motor en vallen dus volgens de Nederlandse wetgeving in de categorie "motoren". In Indonesië is het, net als in Nederland, verplicht om een motorrijbewijs te hebben. Ook het dragen van een helm is officieel verplicht.
Hou er rekening mee dat bij het rijden op een brommer zonder rijbewijs, een verzekering niets zal uitkeren.

Fiets
Fietsen zijn op verschillende plekken te huur. De fietsen zijn over het algemeen van Chinese makelij (klein model damesfiets).


Op de Karimunjawa eilanden is slechts één geldautomaat waar met een pinpas (met Mastercard logo) geld kan worden gepind. Bij de bank op het eiland kan geld worden gewisseld.


Op de Karimunjawa eilanden zijn geen winkelcentra. Op de eilanden zijn een paar kleine supermarkten, gewone markten en lokale winkels.


Afgezien van een paar kleine bars aan het strand (zoals Cumi Bar bij Jiwa Quest resort en Amore Café) is er geen uitgaansleven op de Karimunjawa eilanden.


De bevolking op Karimunjawa heeft, net als Java, een overwegend (gematigd) Islamitische achtergrond. Men is tolerant maar het dragen van gepaste kleding wordt erg op prijs gesteld.

Kleding
Vermijd het dragen van strakke en/of doorzichtige kleding of kleding waarbij vrouwelijke vormen prominent zichtbaar zijn zoals kleding met lage decolleté's en/of mouwloze T-shirts.
Het dragen van korte broeken vindt men op Java voorbehouden aan kinderen dus men kijkt een beetje raar op als een volwassen man of vrouw in korte broek verschijnt. Mannen worden geacht een lange of 3/4 broek te dragen en vrouwen worden geacht een rok tot over de knie te dragen. Het dragen van badkleding op Java (voor vrouwen) is nog vrij uniek.

Schoenen
Draag lage, gemakkelijk zittende (wandel)schoenen en/of sandalen. Slippers zijn handig voor bij het zwembad of onder de douche.
Zware bergschoenen zijn niet nodig; ook niet bij het beklimmen van een berg/vulkaan of het maken van een wandeltocht door de natuur.


De meeste stranden zijn nog nauwelijks ontwikkeld en zijn nog vrijwel ongerept.


In Karimunjawa vind je de meest prachtige duik- en snorkelplekken. Niet ver van de oever, ben je al omringd door betoverend koraal en kleurrijke vissen.
Vooral Parang, Menyawakan en Secret Garden zijn een must voor een wonderbaarlijke duik- of snorkeltrip. De trips zijn te regelen bij The Coconut House.


Toeristische boottochten en vismogelijkheden komen op een paar plaatsen op Karimunjawa voor. De meeste boottochten en vissen zijn voor dagelijks gebruik en dus niet speciaal voor toeristen.


Op de eilanden staan een aantal moskeeën.


Op Karimunjawa zijn geen golfbanen.