Facebook

West Java: koloniale stedenJakarta is de hoofdstad van Indonesië en voor vele toeristen de eerste kennismaking met het land. Het wordt door velen al een cultuurschok ervaren. Jakarta heeft extreem dure woonwijken met huizen als kastelen, extreem dure winkelcentra en gezinnen met meerdere bediendes. Jakarta kent echter ook sloppenwijken waar mensen ver onder de armoedegrens leven. Jakarta is een echte metropool en telt meer dan 26 miljoen inwoners. Jakarta stond in de koloniale tijd bekend als Batavia.


Bezienswaardigheden:
• Sunda Kelapa (de oude haven)

Hier werden in de koloniale tijd ladingen nootmuskaat, thee en koffie overgeslagen van Indonesische zeilboten op de grote VOC schepen. De oude zeilboten, zogenaamde schoeners, dobberen er nog steeds in rijen naast elkaar. Nu vervoeren deze vrachtboten vaak nog hardhout. De schepen met hout uit Kalimantan worden met de hand gelost.
• Taman Fatahillah plein

In het gebied rondom het Taman Fatahillah plein zijn nog veel koloniale sporen te vinden.
Hier bevinden zich o.a. Fort Culemborg, het Stadhuis (nu Jakarta museum), de Hoenderpasarbrug, de Uitkijktoren, Si Jagur (een oud Portugees kanon) en nog een aantal, uit de koloniale tijd overgebleven, pakhuizen.
• Glodok Chinatown
• Oude vismarkt
• Paleis van Justitie
• Blok M Shopping centre
• Nationaal monument (Monas) Monumen Nasional afgekort tot Monas is een monument ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Indonesië. Het monument is 132 meter hoog en staat op het Merdeka Square (plein van de onafhankelijkheid). Op 115 meter hoogte bevind zich een uitkijkverdieping waarvan men een prachtig uitzicht heeft over Jakarta.
• Manga Dua ITC mall Een grote overdekte "markt" zou je het kunnen noemen van 7 etages hoog, groot genoeg om te kunnen verdwalen. Zeker een bezoekje waard.
• Monument van Sukarno
• Bintan Island
• Kepulauan Seribu
   (de duizend eilanden)
• Tanjung Priok
• Kota tua

Musea
• Jakarta History museum Museum over de historie van Jakarta. Het Jakarta History museum bevindt zich op het Taman Fatahillah plein.
• Museum Nasional Website: www.museumnasional.or.id
• Museum Wayang Museum gewijd aan Javaanse Wayang poppen.
• Taman Prasasti Museum Website: www.museumindonesia.com
• Museum Bahari Maritiem museum van Indonesië.
Website: www.museumbahari.org
• Museum Textile Jakarta textiel museum.
Website: museumtekstiljakarta.com
• Fine Art and Ceramic Museum
• Galeri Nasional Indonesia Nationaal kustmuseum van Indonesië.
Website: galeri-nasional.or.id

Thema- en pretparken
• Taman Mini Indonesia Een amusementspark net buiten Jakarta waarin elke regio van Indonesië is vertegenwoordigd. Taman Mini Indonesia is aan de zuidrand van Jakarta gelegen en je kunt je er gewoon met een taxi heen laten brengen (reken ongeveer een half uur buiten de spitstijden).
Met je kaartje krijg je niet alleen toegang tot het paviljoenencomplex, maar ook tot een museum en een vogeldierentuin (dit tegen een geringe meerprijs). Ook de Indonesiërs hebben een pretpark waar je in een notendop een indruk krijgt van het land.
In tegenstelling tot het Nederlandse Madurodam doen ze niet aan miniatuurversies, maar hebben ze op ware grootte een soort minidorpen gecreëerd. Per provincie zie je zo een aantal gebouwen in traditionele bouwstijl. Tevens kun je per paviljoen wat leren over de betreffende provincie en zijn er dikwijls dans- en zangvoorstellingen.
Hoogtepunt van Taman Mini Indonesia is de kabelbaan, waarmee je over een kunstmatig meer 'vliegt' waarin op schaal de Indonesische archipel is nagemaakt.
Website: www.tamanmini.com
• Ancol Dreamland Website: www.ancol.com

Tempels, kerken en moskeeën
• Istiqlal Moskee De derde grootste moskee in de wereld. Een bezoek is de moeite waard vanwege de bijzondere architectuur.

 Jakarta: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung 30 min * 2 uur 53 min    3 uur ** 3 uur -
Banjar - Bandung 12 uur 30 min -
Banyuwangi Surabaya Surabaya - 23 uur 45 min -
Bogor - 1 uur 1 uur 30 min 2 uur -
Bromo vulkaan Surabaya Surabaya - Surabaya -
Ijen vulkaan Surabaya Surabaya - Surabaya -
Jember Surabaya Surabaya - Surabaya -
Magelang Yogyakarta Yogyakarta 15 uur Yogyakarta -
Malang 1 uur 30 min 15 uur 43 min - 21 uur -
Pangandaran Bandung Bandung 8 uur 30 min 8 uur -
Probolinggo Surabaya Surabaya - 19 uur 15 min -
Semarang 1 uur 5 min 5 uur 40 min 10 uur 9 uur -
Surabaya 1 uur 25 min 9 uur - 18 uur -
Wonosobo Yogyakarta Yogyakarta - 12 uur -
Yogyakarta 1 uur 10 min 7 uur 9 min 16 uur 21 uur -
Bali 1 uur 50 min Surabaya 36 uur 50 uur -
Lombok 2 uur 0 min Surabaya - - -

*    Zeer beperkte dienstregeling
** Het is ook mogelijk naar Bandung te reizen via de Puncak pas. De reistijd wordt dan 2 uur langer.


Puncak pasBogor stond in het koloniale tijd bekend als Buitenzorg en was bij vele Nederlandsers geliefd vanwege het wat mildere klimaat. Het ligt op ongeveer een uur rijden van Jakarta en is vooral bekend vanwege de botanische tuinen.
Veel toeristen bezoeken Bogor op doorreis naar Bandung. Bogor is vanuit Jakarta per trein bereikbaar. De spoorlijn van Bogor naar Bandung is echter sinds lange tijd niet meer in gebruik.


Bezienswaardigheden:
• Buitenzorg Het voormalige paleis van de gouverneur-generaal.
• Kebun Raja Indonesia De botanische tuinen. De start van de aanleg van deze botanische tuinen vonden plaats onder leiding van Sir Stamford Raffles (onder andere bekend als de stichter van de stad Singapore).
• Taman Safari Indonesia Dierentuin.
Website: www.tamansafari.com

 Bogor: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung Jakarta Jakarta 2 uur 3 uur -
Banjar - Jakarta - Bandung -
Banyuwangi Jakarta Jakarta - Bandung -
Bromo vulkaan Jakarta Jakarta - Bandung -
Ijen vulkaan Jakarta Jakarta - Bandung -
Jakarta - 1 uur 2 uur 2 uur -
Jember Jakarta Jakarta - Bandung -
Magelang Jakarta Jakarta 15 uur Bandung -
Malang Jakarta Jakarta - Bandung -
Pangandaran Jakarta Jakarta 8 uur Bandung -
Probolinggo Jakarta Jakarta - Bandung -
Semarang Jakarta Jakarta Bandung -
Surabaya Jakarta Jakarta Bandung -
Wonosobo Jakarta Jakarta - Bandung -
Yogyakarta Jakarta Jakarta 11 uur 20 uur -
Bali Jakarta Jakarta Yogyakarta - -
Lombok Jakarta Jakarta Yogyakarta - -

Puncak pasLetterlijk vertaald betekent puncak top. Het hoogste punt van de pas bevindt zich op ongeveer 1500 m hoogte. Aangezien dit een hoog gelegen en daardoor relatief koel gebied is, was het al voor de Tweede Wereldoorlog populair om hier vanuit het snikhete Batavia/Jakarta een "frisse neus" te gaan halen. Aan die koloniale periode is het te danken dat er Zwitserse houten chalets staan.
Tegenwoordig is de route omgeven door hotels en vakantieoorden. Voor de Indonesiërs uit het laagland is het daarnaast ook bijzonder dat er dennenbomen groeien en de plaatselijke bevolking wintersportjacks en mutsen draagt.
Het gebied (met name de Preanger nabij Bandoeng) kent grote koffie- en theeplantages.
Vanaf de pas kun je een korte wandeling maken naar de Telaga Warna, een vulkanisch meertje.
Een andere toeristische trekpleister, even ten zuiden van de pas, is de Botanische tuin in Cibodas.
De Puncak pas is vrijwel ieder weekeinde compleet verstopt door vele tienduizenden mensen die deze mooie route met de eigen auto willen bezoeken. Regelmatig staan er op zaterdagen en zondagen urenlange files op de bergwegen.


Jalan Asia AfrikaBandung is bekend uit de koloniale tijd. De stad ligt op 750 meter hoogte en heeft een iets koeler klimaat. Bandung werd vroeger wel het "Parijs van het Oosten" genoemd. In de stad staan nog een aantal prachtige gebouwen gebouwd in de koloniale tijd in Art-Deco stijl.
De stad is vooral bekend als winkelstad. In de stad vindt u vele factory outlets en distro's. Er zijn vele bekende merken te koop. De factory outlets zijn nu uitgegroeid tot een grote industrie in Bandung. Sommige factory outlets verkopen echter ook lokaal nagemaakte imitaties dus wees hier alert op.
Er zijn vier belangrijke straten in Bandung, waar u een aantal factory outlets kunt vinden: Setiabudhi street, Dago street (Ir. H. Djuanda), Cihampelas street, and Riau street (R.E. Martadinata).
Voor de onbekende merken, kunt u terecht bij een aantal distros (distributie outlets; verkooppunten). Bij de distro's, vindt u vooral veel lokale merken van kleding en t-shirts (met name voor jongeren), die op kleine schaal in Bandung worden geproduceerd. De meeste distro's zijn gevestigd op Trunojoyo straat.
Buiten de stad liggen twee vulkanen die een bezoek waard zijn.


Bezienswaardigheden
• Muziekschool Pak Ujo Anglung spelen
• Azie-Afrika straat Koloniale gebouwen
• Kopi Aroma Oude koffiefabriek. De fabriek dateert van 1930.
• Gedung Saté In de koloniale tijd was in dit gebouw het Departement van Gouvernementsbedrijven van Nederlands-Indië gevestigd, wat in de jaren dertig werd omgedoopt tot Departement van Verkeer en Waterstaat.
Momenteel is Gedung Saté het gouvernementsgebouw van de provincie West-Java.

Thema- en pretparken
• Trans Studio Bandung Indoor pretpark, ideaal voor familie-entertainment. Volwassenen en kinderen kunnen genieten van de vele attracties en optredens in het park, waaronder een achtbaan, autosport, wetenschapscenter, reuze schommel, 4D theater, enz.
• NuArt Sculpture Park I Nyoman Nuarta, een award-winnende kunstenaar, ontwikkelde zijn eigen beeldhouwkunst, NuArt, in 2000. Het grootste deel van zijn werk is gemaakt van koper en messing.
Als je eenmaal bij het park bent aangekomen vind je een kunstzinnige ambiance met koele sfeer mede omdat het park door vele bomen wordt omringd. Het park is dagelijkse van 's morgens 9:00 uur tot 's avonds 18:00 uur voor publiek geopend.

 Bandung: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Banjar - 3 uur 35 min 6 uur 40 min -
Bogor - Jakarta 2 uur 2 uur -
Banyuwangi Surabaya - Surabaya -
Bromo vulkaan - Malang - -
Ijen vulkaan - Surabaya - -
Jakarta 40 min * 2 uur 49 min 3 uur 3 uur -
Jember - Surabaya - -
Magelang - - 11 uur -
Malang Jakarta 15 uur 31 min - Ja -
Pangandaran 30 min * Banjar 5 uur 7 uur -
Probolinggo - Yogyakarta - Surabaya -
Semarang Jakarta Jakarta - 8 uur -
Surabaya 1 uur 20 min 11 uur 45 min 17 uur -
Wonosobo - Yogyakarta 10 uur -
Yogyakarta 1 uur 5 min 7 uur 23 min 12 uur 12 uur -
Bali 1 uur 45 min Yogyakarta -
Lombok Jakarta Yogyakarta -
* Zeer beperkte dienstregeling

Vulkaan ten noorden van Bandung. De naam betekent letterlijk 'omgekeerde boot' in de lokale taal, gebaseerd op de legende achter het ontstaan.
Deze slapende vulkaan ligt op ongeveer 1 uur rijden (30 km) ten noorden van Bandung, waar toeristen op de schilderachtige routes naar de rand van de krater kunnen wandelen of een ritje naar de de warmwaterbronnen of de kokend hete modder kunnen maken.


Kawah PutihKawah Putih is een prachtig, natuurlijk kratermeer ten zuiden van Bandung. Het water in de vulkaankrater heeft een opvallend blauw/witte kleur en het ruikt er sterk naar zwavel. Door de hoge ligging is het er wat koeler.
Als het bewolkt is, wordt het hele gebied in nevelen gehuld; een mysterieuze verschijning.
De reistijd per auto vanaf Bandung bedraagt ongeveer 2 uur (50 km). De reistijd van Kawah Putih naar Pangandaran bedraagt ongeveer 6 uur en 30 min.


Ciater ligt ten noordoosten, op ongeveer 30 minuten per auto, van de Tangkuban Perahu vulkaan krater. Het gebied is bekend om de warmwaterbronnen. Ook liggen in dit gebied een aantal theeplantages en een theefabriek.


Warmwaterbronnen en een 25 m hoge waterval. Per auto bereikbaar vanaf Bandung. De autorit duurt ongeveer 30 minuten.


Treinstation en overstap op de bus naar Pangandaran. De reistijd van het treinstation naar het busstation is ongeveer 20 minuten met een becak. In het plaatsje zelf is verder niets bijzonders te zien.


 Banjar: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung - 3 uur 34 min -
Bogor - Jakarta -
Banyuwangi Surabaya -
Bromo vulkaan - Surabaya -
Ijen vulkaan - Surabaya -
Jakarta Bandung 7 uur 58 min -
Jember - Surabaya -
Magelang - Yogyakarta -
Malang Jakarta 12 uur 1 min -
Pangandaran - - 1 uur 30 min -
Probolinggo - Surabaya -
Semarang Jakarta Yogyakarta -
Surabaya Jakarta 8 uur 3 min -
Wonosobo - Yogyakarta -
Yogyakarta - 3 uur 41 min -
Bali Jakarta Surabaya -
Lombok Jakarta Surabaya -

Pangandaran is een van oorsprong klein vissersdorp gelegen aan de zuidkust van Java. De stranden worden als een van de beste in Java beschouwd en de zee is geschikt om te surfen. De zee is, vanwege stromingen, minder geschikt om te zwemmen.
Er is een lokaal geloof, dat wanneer men groene kleding draagt in de omgeving, dit de Javaanse godin van de zuidelijke zee Loro Kidul (of Roro Kidul) boos maakt en ongeluk zal brengen (met de verdrinkingsdood tot gevolg).

In het dorpje zelf is weinig te zien. Het is een prima plaats om een paar dagen aan het strand te luieren en/of te surfen. Het is een geliefde badplaats voor inwoners van Bandung die in het weekend de drukte van de stad ontvluchten.


• Nationale Park Penanjung
   Pangandaran
Op het schiereiland naast Pangandaran ligt het Nationale Park Penanjung Pangandaran; een natuurreservaat met onder andere apen, herten, stekelvarkens en vleermuizen.
• Green Canyon Vlakbij Pangandaran ligt de zogenaamde Green Canyon; een prachtig natuurgebied waar men met een bootje doorheen kan varen. De Green Canyon ligt op ongeveer een uur rijden van Pangandaran.
• Green Valley (Citumang) Green Valley ligt 15 km buiten Pangandaran. Het is erg leuk om via de Green Valley naar de watervallen te lopen. Het is mogelijk om in het heldere water te zwemmen. Er zijn nauwelijks toeristen en het voelt echt alsof je in je eigen persoonlijk tropisch zwembad bent. De Green Valley is iets moeilijker te bereiken dan de Green Canyon maar de reis en de eindbestemming zijn zeer de moeite waard.
• Paradise island Pardise island is een onbewoond eilandje met prachtige witte zandstranden voor de kust van Pangandaran. Ideaal om te surfen.

Het is mogelijk om vanuit Pangandaran een boottocht naar Cilacap te maken en vervolgens per trein naar Yogyakarta (3 uur 57 min) of per auto naar Wonosobo (Dieng Plateau) te reizen.

 Pangandaran: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung 30 min Banjar 6 uur 7 uur -
Banjar - - 1 uur 30 min -
Baturaden - 5 uur -
Bogor - Banjar 8 uur -
Banyuwangi - Banjar - Yogyakarta -
Bromo vulkaan - Banjar - -
Ijen vulkaan - Banjar - -
Jakarta Bandung Banjar 7 uur 8 uur 30 min -
Jember - Banjar - -
Magelang - Banjar 10 uur -
Malang - Banjar - -
Probolinggo - Banjar - -
Semarang - Banjar - -
Surabaya - Banjar - -
Wonosobo - Banjar 8 uur 30 min -
Yogyakarta - Banjar 9 uur 10 uur -
Bali - Banjar - -
Lombok - Banjar - -