Facebook

Oost Java: overweldigende natuurSurabaya is de hoofdstad van Oost Java. Het is na Jakarta de grootste stad van Indonesië en is één van de twee thuisbasissen van de Indonesische marine.
Het heeft o.a. een internationaal vliegveld en is de toegansgpoort tot het eiland Madura wat met een brug verbonden is. Ook heeft Surabaya een groot aantal winkelcentra zoals Plaza Tunjungan, Galaxy Mall, Surabaya Plaza, Supermall Pakuwon Indah, Surabaya Town Square en Royal Plaza Surabaya.
In de stad is niet zo veel bijzonders te zien en wordt door de meeste toeristen niet (langdurig) bezocht. Surabaya is een belangrijke stad voor vlieg-, trein- en busverbindingen.


 Surabaya: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung 1 uur 20 min 11 uur 44 min -
Banjar Yogyakarta 8 uur 3 min -
Bogor Jakarta Jakarta -
Banyuwangi 50 min * 6 uur 20 min 7 uur -
Bromo vulkaan - Probolinggo 3 uur 30 min -
Ijen vulkaan - Jember -
Jakarta 1 uur 20 min 9 uur -
Jember - 3 uur 40 min 5 uur -
Magelang Yogyakarta Yogyakarta -
Malang - 2 uur 3 min 2 uur 30 min 3 uur -
Pangandaran Yogyakarta Banjar -
Probolinggo - 1 uur 55 min 2 uur 30 min 3 uur -
Semarang 1 uur 5 min 3 uur 23 min -
Wonosobo - Yogyakarta -
Yogyakarta 1 uur 10 min 4 uur 17 min -
Bali 55 min Banyuwangi 12 uur -
Lombok 1 uur 5 min Banyuwangi -
* het aantal vluchten op deze vliegroute is beperkt

Tawangmanggu is een jungle-achtig gebied op de hellingen van de Lawu vulkaan. Het gebied heeft een prachtige natuur en het is er, vanwege de hogere ligging, wat koeler. Ook leven er apen en andere dieren.
In het gebied worden trekkingen gedaan. Met name de trekking van Candi Seto naar de Grojogan Sewu waterval wordt veel gedaan. Voor deze trekking is een goede conditie vereist.
Het gebied ligt op ruim een uur rijden ten oosten van Solo (ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Yogyakarta) en is goed per auto te bereiken. De autorit van Sarangan naar Malang duurt ongeveer 8 uur.


Bezienswaardigheden
• Grojogan Sewu waterval Een prachtige 80 meter hoge waterval. De waterval wordt voornamelijk door lokale Indonesiers bezocht als een dagje uit. Toeristen komen er nauwelijks.

Tempels, kerken en moskeeën
• Candi Ceto Een Hindoeistiche tempel uit de 15e eeuw
• Candi Suku Een Hindoeistiche tempel gebouwd in 1437 na Christus met een typische bouwstijl die doet denken aan de Maya tempels in Midden Amerika. De tempel is gebouwd in de vorm van een pyramide en is vooral bekend vanwege de erotische standbeelden en reliefen. Met name het standbeeld van een mannenfiguur die zijn penis vasthoudt, staat vaak model voor toeristen souveniers.

Pacitan is bekend bij de Indonesiers maar nog nauwelijks ontdekt door toeristen. Het strand van Pacitan ligt in een grote baai omringd door bergen en heuvels. De zee is er behoorlijk ruig. Op het strand zijn douches en kleedhokjes en er zijn strandwachten aanwezig. Langs het strand is een weg waaraan een aantal zeer eenvoudige restaurantjes te vinden zijn.


Bezienswaardigheden
• Goa Gong Prachtige druipsteengrotten met stalactieten en stalag-
mieten. In de grotten is verlichting en er is een goed looppad met trappen door de grotten aangelegd. De grotten kunnen zonder begeleiding of gids worden bezocht. Binnen in de grotten is het erg warm en vochtig. Bij de ingang van de grotten zijn zaklantaarns te huur maar die zijn niet echt noodzakelijk. Op de weg naar de grotten toe, staan vele stalletjes met eten, drinken en souveniers.

Thema- en pretparken
• Kampoeng Aeir Water Park Waterpretpark met glijbanen.


Bezienswaardigheden
• Gudang Garam Kretek sigarettenfabriek.
Website: www.gudanggaramtbk.com
• Ngrangkah Pawon Cacao- en koffieplantage.
• Monumen Simpang Lima
   Gumul
Monument wat sterk lijkt op de Arc de Triomphe in Parijs.

De autorit van Kediri naar de Bromo vulkaan duurt ongeveer 6 uur


Malang ligt op ongeveer 1500 meter hoogte en heeft daarom een wat milder klimaat.
Vanuit Malang kan een dagtocht naar de Bromo vulkaan worden gemaakt. Het gemakkelijkste is om een auto met privé chauffeur te huren. Voor meer informatie over het huren van een auto met chauffeur klikt u hier.

Om vanuit Malang zonsopkomst bij de Bromo vulkaan mee te maken kan het beste het volgende schema worden aangehouden:

23.00 uur 's avonds Vertrek uit Malang, rit naar richting Tosari.
03.00 uur 's morgens Aankomst in Tosari om ongeveer 03.00 u 's morgens. In Tosari kan een 4WD jeep met chauffeur worden gehuurd, waarmee de laatste kilometers kunnen worden afgelegd. De jeep rijdt naar uitkijkpunt Penanjakan om de zonsopkomst mee te maken.
05.15 uur 's morgens Zonsopkomst. Na de zonsopkomst: rit naar de Bromo en weer terug naar Tosari.

Na Tosari kan de noordelijke route richting Ketapang worden genomen (route: Bromo, Probolinggo, Pasir Putih en Ketapang). Aankomst Ketapang om ongeveer 18.00 uur 's avonds. Vanuit Ketapang kan o.a. verder worden gereisd naar Meru Betiri National Park. Vanuit Ketapang vertrekt de boot naar Bali.
Na Tosari is het ook mogelijk de zuidelijke route naar Kalibaru te nemen (route: Bromo, Probolinggo, Lumajang, Jember en Kalibaru). Aankomst Kalibaru om ongeveer 17.00 uur 's middags. Vanuit Kalibaru kan verder worden gereisd naar Sukamade om de schildpadden te observeren of naar Ketapang voor de boot naar Bali.
Zowel vanuit Ketapang als vanuit Kalibaru kan de Ijen vulkaan worden bezocht.

Bezienswaardigheden
• Pasar Burung Vogeltjesmarkt
• Toko Oen Koloniaal restaurant met een Europese menukaart.
Adres: Jalan Jenderal Basuki Rahmat 5.
Toko Oen had in de koloniale tijd 4 vestigingen nl. in Jakarta, Yogyakarta, Malang en Semarang.
De enige, echte overgebleven Toko Oen bevindt zich in Semarang. De Toko Oen in Malang is een immitatie.
• Balai Kota Malang Het gemeentehuis van Malang; een prima vertrekpunt voor een stadswandeling.
• Wisata Agro Teh
   (Wonosari Tea Plantation)
Thee plantage op de hellingen van de Arjuno vulkaan op ongeveer 30 km ten Noorden van Malang. Bezoekers kunnen het hele verwerkingsproces (van het plukken van de theeblaadjes tot het eindprodukt) zien.
• Purwodadi Botanical Garden Ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Malang liggen op de hellingen van de Arjuno vulkaan, de botanische tuinen van Purwodadi.
De tuinen liggen op ongeveer 300 meter hoogte en zijn in 1941 gesticht om onderzoek te doen naar de groei van planten onder relatief droge omstandigheden.
Website: www.krpurwodadi.lipi.go.id

Musea
• Tempo Doeloe Museum over de geschiedenis van Malang
• Brawijaya Museum Oorlogsmuseum
• Museum Angkut Museum over films, filmsets en decors.
Website: www.dtopengkingdommuseum.com.

Thema- en pretparken
• Jawa Timurpark 2 Dierentuin met oudheidkundig museum. Er is ook een waterspeeltuin voor de kinderen.
Website www.jawatimurpark2.com

 Malang: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung - 15 uur 29 min -
Banjar - 11 uur 41 min -
Bogor - Jakarta -
Banyuwangi - 7 uur 32 min 8 uur 30 min -
Bromo vulkaan - Probolinggo 4 uur -
Ijen vulkaan - Jember -
Jakarta - 14 uur 50 min -
Jember - 4 uur 38 min -
Kalibaru - 6 uur 30 min -
Magelang Yogyakarta Yogyakarta -
Pangandaran - Banjar -
Probolinggo - 2 uur 52 min 3 uur -
Semarang - 7 uur 16 min -
Surabaya - 2 uur 4 min 2 uur 30 min -
Wonosobo - Yogyakarta -
Yogyakarta - 7 uur 2 min 8 uur 30 min -
Bali 1 uur 5 min * Banyuwangi -
Lombok Surabaya Banyuwangi -
* het aantal vluchten op deze vliegroute is beperkt

Bekend treinstation in verband met de Bromo vulkaan. In het plaatsje is, behalve de Madakaripura waterval, niet veel te zien.


 Probolinggo: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung - Surabaya -
Banjar - Surabaya -
Bogor - Surabaya -
Banyuwangi - 4 uur 19 min 4 uur 30 min -
Bromo vulkaan - - 1 uur -
Ijen vulkaan - Jember -
Jakarta Surabaya Surabaya -
Jember - 1 uur 40 min -
Magelang Surabaya Surabaya -
Malang - 3 uur 1 min -
Pangandaran - Surabaya -
Semarang - Surabaya -
Surabaya - 1 uur 57 min -
Wonosobo - Surabaya -
Yogyakarta - Surabaya 8 uur -
Bali Surabaya Banyuwangi -
Lombok Surabaya Banyuwangi -

Het dorpje Cemoro Lawang ligt het dichtst bij de Bromo vulkaan. In het dorpje zelf is eigenlijk niets te zien of te doen. Het is er ’s avonds en ’s nachts een komen en gaan van bussen en auto’s met toeristen die de Bromo vulkaan (vaak bij zonsopkomst) willen bezoeken. Vrijwel alle toeristen blijven slechts één nacht. De accommodaties zijn schaars en dat maakt de accommodaties relatief duur.
Cemoro Lawang ligt op ongeveer 2360 meter en het is er ’s nachts erg koud. Hier wordt door de inwoners van het dorpje handig gebruik van gemaakt door de verkoop van o.a. mutsen en het verbouwen van allerlei groente en gewassen die alleen in veel koudere gebieden voorkomen.
Voor de zgn. sunrise tour moet men ’s morgens om ongeveer 03:30 ’s vertrekken


Bromo vulkaanDe Bromo vulkaan is een actieve vulkaan van zo'n 2392 meter hoog. De krater heeft een enorme omvang en ligt in een maan-achtige omgeving. Zonsopkomst bij de Bromo meemaken is spectaculair.
De Bromo vulkaan ligt in het Bromo-Tengger-Semeru National Park. De ingang van het park is bij Cemoro Lawang in de buurt van het plaatsje Probolinggo. Van Probolinggo naar Cemoro Lawang is slechts 45 km maar duurt ongeveer 1,5 uur met de bus.
Het laatste stuk van de tocht naar de Bromo kan alleen met een jeep met chauffeur worden afgelegd. De jeeps brengen je tot de voet van de vulkaan en het laatste stukje naar de top wordt lopend (ongeveer een half uur) of op de rug van een ezel/paard afgelegd. Het allerlaatste stuk naar de kraterrand is zeer steil en moet via een trap met ongeveer 250 traptreden worden afgelegd.

In de nabije omgeving van de Bromo vulkaan zijn in de plaatsjes Cemoro Lawang, Sukapura en Tosari/Wonokitri accommodaties om te overnachten. De kwaliteit van deze accommodaties is over het algemeen matig tot slecht en als gevolg van de beperkte beschikbaarheid zijn de prijzen relatief hoog. Alternatief is om vanuit Malang een dagtocht (per auto met privé chauffeur) naar de Bromo vulkaan te maken.


 Bromo vulkaan: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung - Probolinggo -
Banjar - Probolinggo -
Bogor - Probolinggo -
Banyuwangi - Probolinggo 7 uur 30 min -
Ijen vulkaan - Probolinggo -
Jakarta Probolinggo Probolinggo -
Jember - Probolinggo -
Kalibaru - Probolinggo 6 uur -
Magelang - Probolinggo -
Malang - Probolinggo 5 uur -
Pangandaran - Probolinggo -
Probolinggo - - 1 uur 30 min -
Semarang - Probolinggo -
Surabaya - Probolinggo 3 uur 30 min Probolinggo -
Wonosobo - Probolinggo -
Yogyakarta Probolinggo Probolinggo 13 uur -
Bali Probolinggo Probolinggo -
Lombok Probolinggo Probolinggo -
 * overstap in Probolinggo

Treinstation van waaruit de busreis (reisduur 1 uur) naar Bondowoso kan worden gemaakt. Vanuit Bondowoso kan de tocht naar Pos Paltuding (vlakbij de Ijen vulkaan) worden gemaakt.


 Jember: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung Surabaya Surabaya -
Banjar Surabaya Surabaya -
Bogor Surabaya Surabaya -
Banyuwangi - 2 uur 29 min 3 uur 30 min -
Bromo vulkaan - - -
Ijen vulkaan - - 3 uur 30 min -
Jakarta Surabaya Surabaya -
Magelang Surabaya Surabaya -
Malang - 4 uur 48 min -
Pangandaran Surabaya Surabaya -
Probolinggo - 1 uur 38 min -
Semarang Surabaya Surabaya -
Surabaya - 3 uur 42 min -
Wonosobo Surabaya Surabaya -
Yogyakarta Surabaya Surabaya -
Bali Surabaya Banyuwangi -
Lombok Surabaya Banyuwangi -

De meest gebruikte route om de Ijen vulkaan te bereiken is per trein naar Jember en vervolgens per bus naar Bondowoso. De busrit van Jember naar Bondowoso duurt ongeveer 1 uur. Er is ook een directe busverbinding van Probolinggo naar Bondowoso.
Vanuit Bondowoso kan (via Sempol) met een minibusje de trip naar Blawan/Kaligedang worden gemaakt (reisduur ongeveer 4 uur).
Vervolgens kan met lokaal transport de tocht naar Pos Paltuding (vlakbij de Ijen vulkaan) worden gemaakt.


 Ijen vulkaan: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung - Jember -
Banjar - Jember -
Bogor - Jember -
Banyuwangi - Jember 2 uur -
Bromo vulkaan - Jember -
Jakarta - Jember -
Jember - Jember 3 uur 30 min -
Magelang - Jember -
Malang - Jember -
Pangandaran - Jember -
Probolinggo - Jember -
Semarang - Jember -
Surabaya - Jember -
Wonosobo - Jember -
Yogyakarta - Jember -
Bali - Jember -
Lombok - Jember -

Nationaal park Baluran.
Website balurannationalpark.web.id


Nationaal park Meru Betiri
Website www.merubetiri.com


Boot van Java naar BaliVanuit Banyuwangi kan met een veerboot de oversteek naar Bali worden gemaakt (aankomst in Gilimanuk op Bali). Het Banyuwangi Baru treinstation is slechts 100 meter van Ketapang ferry terminal (2 minuten lopen). De veerboten van Ketapang naar Gilimanuk vertrekken elke 15 minuten (24 uur per dag) en de oversteek naar Bali duurt 30 à 45 minuten.
De bootverbinding wordt door PT ASDP Indonesian Ferry onderhouden. Kaartjes voor de boot kunnen ter plekke worden gekocht; het is niet nodig van tevoren te reserveren. Zie voor meer informatie (www.indonesiaferry.co.id).
De trein die 's morgens om 9.00 uur uit Surabaya vertrekt, arriveert 's middags om 15.20 uur in Banyuwangi. Vervolgens kan gemakkelijk met de veerboot van 16.00 uur de oversteek naar Bali worden gemaakt. Aangezien het op Bali 1 uur later is dan op Java, is de aankomsttijd in Gilimanuk op Bali omstreeks 17.30 uur.

 Banyuwangi: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Bandung - Surabaya -
Banjar - Surabaya -
Bogor - Surabaya -
Bromo vulkaan - Probolinggo 6 uur -
Ijen vulkaan - Jember 2 uur -
Jakarta Surabaya Surabaya -
Jember - 2 uur 25 min 3 uur 30 min -
Magelang - Surabaya -
Malang - 7 uur 24 min -
Pangandaran - Surabaya -
Probolinggo - 4 uur 14 min -
Sanur (Bali) - - 5 uur 30 min -
Semarang - Surabaya -
Surabaya 50 min * 6 uur 31 min 6 uur -
Wonosobo - Surabaya -
Yogyakarta Surabaya Surabaya -
Bali - - - - 40 min
Lombok - Bali -
* het aantal vluchten op deze vliegroute is beperkt