Facebook

De Gili eilandende Gili eilandenRondom Lombok liggen meer dan 25 kleine eilandjes: de Gili eilanden. De term "Gili" betekent in Sasak (de lokale taal op Lombok) "klein eiland".
De Gili's zijn bekend om hun witte stranden en het heldere zeewater en de zee rondom de eilanden is uitermate geschikt om te snorkelen te duiken. Aangezien er op de Gili's geen meren of rivieren zijn is het kraanwater zout water en wordt dus onder andere ook gebruikt voor douchen.

Vlak voor de kust in het noordwesten van Lombok liggen de 3 drie bekendste Gili's:
Gili Trawangan
Gili Meno
Gili Air

Kijk voor een overzicht van alle bootverbindingen op de website www.gilibookings.com.


Met de boot vanuit BaliFast boat Gili
Vanuit Bali zijn er meerdere bootverbindingen naar Gili Trawangan en de andere 2 Gili's. De meeste bootverbindingen vertrekken vanuit Pandang Bai maar ook vanuit Sanur (met de fast boat duurt de overtocht ongeveer 2,5 uur) en Lembongan zijn er bootverbindingen naar Gili Trawangan.

Met de boot vanuit Lombok
De enige manier om vanuit Lombok naar de Gili's te gaan is vanuit Senggigi. Er is een dagelijkse bootverbinding en de overtocht duurt ongeveer 2 uur.
Er is ook een mogelijkheid om vanuit Bangsai de boot naar de Gili's te nemen. De afstand tussen deze plaats en de eilanden is korter.
De publieke boot is goedkoper maar vertrekt pas bij minimaal 20 personen.

Vanaf de Gili's vertrekken er dagelijks diverse boten weer terug naar Lombok. Informeer op het desbetreffende eiland waar en wanneer de boot richting Lombok vertrekt.


Paard en wagen

Auto, motor/brommer
Op Gili's zijn geen echte wegen en er zijn op de eilanden geen auto's en geen motoren/brommers. De laatste jaren rijden er wel een klein aantal elektrische scooters op de eilanden.

Paard en wagen
Paard en wagen is nog steeds een veelgebruikt vervoersmiddel op de Gili eilanden. Een rit met paard en wagen is redelijk spartaans en zeker niet goedkoop.

Fiets
Overal op de eilanden zijn fietsen te huur.

Alle 3 eilanden zijn klein genoeg om lopend te verkennen.


Gili Trawangan is het grootste van de drie Gili eilanden en is ongeveer 3 x 2 km (3,5 km2) groot. Het eiland heeft een omtrek van ongeveer 7 km (ongeveer 2 uur lopen), is plat en heeft geen heuvelachtig gebied.
Het eiland is bekend om het snorkelen, duiken, zeilen, zonnen en wandelen/party-scene. Alles speelt zich af in de omgeving van de resorts.
Op het eiland zijn een aantal uitstekende restaurantjes.


Gili Meno is het minst toeristisch van de 3 Gili eilanden. Het eiland is ongeveer 2,2 x 1,2 km groot. Het eiland heeft een omtrek van ongeveer 5 km en is eveneens plat zonder heuvels. Het eiland heeft de mooiste stranden. Verder zijn er sfeervolle terrasjes. Het eiland heeft geen uitbundige party-scene.


Gili Air is het drukst bevolkte eiland van de Gili's. Het eiland is ongeveer 2 x 2 km groot. Verwacht hier echter geen luxe zoals in Gili Trawangan.
Er zijn voldoende accommodaties aanwezig. Ook heeft het eiland gezellige restaurantjes en barretjes.


De mogelijkheid bestaat om van het ene naar het andere eiland te hoppen. Bij de informatiebalie in de haven van Gili Trawangan is daarover informatie te verkrijgen. U kunt ook zelf een boot charteren om de eilanden aan te doen.


Voor de kust in het zuiwesten van Lombok liggen twee kleine eilandje genaamd Gili Nanngu en Gili Tangkong. Deze eilandjes zijn minstens zo mooi als de Gili eilanden in het noordwesten maar zijn nog vrijwel niet door toeristen ontdekt.

Meer informatie is onder andere te vinden op de website www.gilinanggu.com.