Facebook

Zuid Bali: witte stranden en uitgaanslevenVliegveld Ngurah Rai

Denpasar is de hoofdstad van Bali. Met "Denpasar" wordt ook wel het gehele verstedelijkte gebied in het zuidelijkste puntje van Bali bedoeld. Dit bestaat echter uit een aantal aan elkaar gegroeide dorpjes of ondertussen qua grootte bijna al stadsdelen. De meeste toeristen komen aan op het vliegveld Ngurah Rai, dat zich op 15 km afstand van Denpasar bevindt. Denpasar is daardoor ook het startpunt van tripjes naar de andere streken van Bali.

Afhankelijk van de interesses en behoeftes verspreiden de toeristen zich ongeveer als volgt over Zuid Bali:

• Westwaarts (Kuta, Legian en Seminyak)Jongeren, surfers, avontuur
• Oostwaarts (Sanur)Ouderen, rust, cultuur
• Zuidwaarts (schiereiland Nusa Dua)Meer het mondainere gebeuren

Warenhuizen en winkelcentra
• Matahari (de zon)
• Ramayana Bali Mall Website www.ramayana.co.id
• Robinson
• DFS Galleria Bali Website www.dfs.com

Musea
• Bali Museum Museum over het Balinees cultureel erfgoed.

 Denpasar: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - 3 uur 30 min - -
Candidasa - - 2 uur - -
Gilimanuk - - 2 uur 30 min - -
Kuta - - 25 min - -
Lovina - - 3 uur - -
Pandang Bai - - 1 uur 1 uur 30 min -
Sanur - - 45 min - -
Seminyak - - 25 min - -
Singaraja - - 3 uur - -
Tegal - - 3 uur - -
Ubud - - 1 uur 50 min - -
Gili eilanden - - Padang Bai Padang Bai Padang Bai
Lombok 35 min - Padang Bai Padang Bai Padang Bai
Jakarta 1 uur 50 min Gilimanuk - - -
Surabaya 50 min Gilimanuk - 10 uur * -
Yogyakarta 1 uur 15 min Gilimanuk - - -
* inclusief de veerboot van Banyuwangi (Java) naar Gilimanuk (Bali).

Toeristische badplaats, niet ver van Denpasar en Sanur. Leuk om eens een kijkje te nemen, zeker wanneer je nog wat soevenirs wilt kopen. Een leuke winkelstraat is Jalan Legian.
Kuta heeft een mooi breed strand met hoge golven en een gevaarlijke branding. Geweldig voor surfers. Kuta is zeer in trek bij jongeren in verband met het uitgaansleven.

Warenhuizen en winkelcentra
• Matahari (de zon)Groot warenhuis in Kuta.
• Hardy'sEen bekende warenhuisketen die je op Bali vooral zult tegenkomen in de grotere toeristenplaatsen.
• Carrefour (Sunset Road, Kuta)Een meer op expats gericht warenhuis waar je van alles en nog wat kunt kopen. Ook veel etenswaren die je ergens anders niet kunt kopen.
• Mal Bali GalleriaWil je eens wat exclusiever winkelen? Ga dan eens naar Bali Galleria; een groot overdekt winkelcentrum vlakbij Kuta met verschillende winkeltjes met merkkleding en merkprodukten. In Bali Galleria is, in tegenstelling tot veel andere winkels, geen immitatie te koop.
Website www.malbaligaleria.co.id
• Discovery Shopping MallEen groot winkelcentrum met veel internationale brand stores (zoals Guess, Marks and Spencers, Sogo en Top Shop) in Tuban (Zuid Kuta).
Website www.discoveryshoppingmall.com
• Beachwalk Shopping CentreWebsite beachwalkbali.com

Thema- en pretparken
• Waterbom Park Waterpretpark (voor kinderen en volwassenen) met glijbanen, restaurants etc. schuin tegenover Discovery Shopping Mall.
Website www.waterbom-bali.com

 Kuta: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - 3 uur 30 min -
Candidasa - - 2 uur - -
Denpasar - - 40 min -
Gilimanuk - - 3 uur 30 min 4 uur -
Lovina - - 3 uur 30 min -
Pandang Bai - - 1 uur 15 min - -
Sanur - - 20 min - -
Seminyak - - 20 min - -
Singaraja - - 3 uur -
Tegal - - -
Ubud - - 1 uur 15 min - -
Gili eilanden - - Pandang Bai Pandang Bai -
Lombok Denpasar - Pandang Bai Pandang Bai -
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk

Badplaats met veel winkeltjes, restaurants en bars ten noorden van Kuta. Behalve een prachtig strand is hier weinig te zien. Legian Beach is een van de beste locaties om de zonsondergang te zien.


Nusa Dua is het grote schiereiland ten zuiden van het vliegveld van Denpasar. De landtong Tanjung Benoa ligt direct ten noorden van Nusa Dua.


Op de uiterste noordpunt van de landtong Tanjung Benoa, ligt het dorpje Benoa. De stranden van deze badplaats behoren beslist tot de mooiste van Bali. Het zijn, met wuivende kokospalmen, absolute paradijsjes waar u nog een beetje de sfeer van de tijd proeft toen Benoa nog een rustig vissersplaatsje was.
Het kleine centrum van Benoa bestaat uit een straat met aan beide zijden winkeltjes, restaurants en bars. De tweede boedhistische tempel (Chinees) die Bali rijk is kunt u hier ook vinden.
Er zijn veel watersportmogelijkheden in Benoa, zoals parasailing en snorkelen. Vanuit Benoa kan, met een fastboat, de oversteek naar de Gili eilanden worden gemaakt. De overtocht duurt ongeveer 2,5 uur.


Seminyak ligt ten noorden van Legian. Het strand is net zo mooi als het strand in Kuta alleen een stuk rustiger. Ook hier veel winkeltjes, restaurants en bars.

 Seminyak: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - 3 uur 15 min - -
Candidasa - - 3 uur -
Denpasar - - 30 min -
Gilimanuk - - 3 uur -
Kuta - - 20 min -
Lovina - - 3 uur 15 min -
Pandang Bai - - -
Sanur - - 30 min -
Singaraja - - -
Tegal - - -
Ubud - - 1 uur -
Gili eilanden - - Pandang Bai Pandang Bai Pandang Bai
Lombok - - Pandang Bai Pandang Bai Pandang Bai
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk

Canggu ligt ten noorden van Seminyak. Het strand is net zo mooi als het strand in Kuta alleen veel rustiger. Hier nog niet veel winkeltjes, restaurants en bars. Alles is nog erg basic.

Strand bij Sanur Sanur ligt ten zuid-oosten van Kuta. De hoofdstraat van Sanur is Jalan Danau Tamblingan en loopt van noord naar zuid. Aan deze weg liggen de meeste restaurantjes, winkeltjes en hotels.
In Sanur ligt een koraalrif in zee en daardoor is de zee rustig en veiliger. Echter ook minder spectaculair. Geen golven. Maar wel veel meer rust en toch nog genoeg te zien bij het snorkelen. Bij vloed kun je surfen, zeilen en jetskien. Aan de oostkust staat altijd een heerlijk zwoel windje.
Bezoek ook eens de morgenmarkt in Sanur (7.00-10.00). De vrouwen doen daar dagelijks hun boodschappen.
Vanuit Sanur vertrekken boten naar het eilandje Nusa Lembongan (ligt voor Nusa Penida).


 Sanur: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - 3 uur 30 min - -
Banyuwangi - - 5 uur 30 min - -
Candidasa - - 2 uur - -
Denpasar - - 15 min - -
Gilimanuk - - 5 uur - -
Kuta - - 20 min - -
Lovina - - 2 uur 45 min -
Pandang Bai - - - -
Seminyak - - 30 min - -
Singaraja - - - -
Tegal - - - -
Ubud - - 1 uur 15 min - -
Gili eilanden * - - - - 2 uur 30 min
Lombok - - - 3 uur
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk
* fast boat van Sanur naar Gili Trawangan. De prijs van de oversteek in 650.000 rupiah (ongeveer 50 euro)

Ten zuiden van Sanur ligt het eiland Pulau Serangan welke door een brug verbonden is met het vasteland. Men zegt dat hier de schildpadden hun eieren op de stranden leggen. Dit is echter verleden tijd. De schildpadden zijn alleen te zien in bassins en niet meer in het wild.

In het plaatsje Serangan heb je de mogelijkheid om met dolfijnen te zwemmen. Deze dolfijnen leven in bassins en je kunt of alleen kijken of ook met ze zwemmen. Vanuit Serangan vertrekt de boot naar Gili Trawangan (zie www.giliboat.com).

Jimbaran In de straat voor de Pura Ulun Siwi (tempel), tegenover de markt, vinden regelmatig Barong- en Ranga uitvoeringen plaats. Mannen in trance steken zichzelf dan met een dolk zonder dat er een druppel bloed vloeit.
Ga 's morgens vroeg eens naar het strand om de vissersboten met hun vangst terug te zien komen. De restaurants in Jimbaran staan bekend om hun heerlijk gegrilde visgerechten.

Dreamland beach (ook bekend als New Kuta Beach) is een prachtig wit zandstrand ten zuiden van Kuta. Door de hoge golven is het vooral geliefd bij surfers. Er zijn eenvoudige cafes en restaurants aanwezig.

Een klein eilandje in Zuidoost-Bali. Het is per boot bereikbaar vanaf Sanur Beach en de haven van Benoa. Voor meer informatie zie website www.nusapenida.com.

Hier kunt u de lokale markt(en) bezoeken. Hier bevindt zich onder andere ook de goudmarkt. Om de goudmarkt te bereiken neemt u de trap omhoog op de lokale markt. Achter de markt is een straatje met een paar leuke winkeltjes. Hier wonen de poppenspelers. Je kan hier o.a. leuke zelfgemaakte pinokkio's kopen. Er is een ochtend- en een avondmarkt. Beide zijn verschillend. 's Morgens meer etenswaren, 's avonds van alles en nog wat.
's Morgens of op een regenachtige dag kopen is goedkoper. Als men dan wat verkocht heeft zul je zien dat de verkoopster met het papiergeld tikt tegen de nog te verkopen waren. For Good Luck. Balinezen geloven dat het de rest van de dag geluk brengt.

Taman Burung (Bali Bird Park): vogelpark. Naast diverse soorten vogels zijn er ook komodovaranen te zien en een mooie replica van een huis uit Sulawesi. Voor meer informatie zie website www.bali-bird-park.com.

Op zo'n 20 km ten noordwesten van Denpasar, richting West Bali, staat de belangrijke tempel Tanah Lot. Deze tempel staat boven op een grote rots in zee en is gescheiden van het vaste land. De tempel ia alleen bij eb bereikbaar. Tanah Lot trekt erg veel toeristen. Het beste is om er 's morgens op tijd heen te gaan. Het is anders veel te druk en te warm.