Facebook

West Bali: rust en natuurHaven van Gilimanuk

Tussen Gilimanuk op Bali en Banyuwangi op Java varen 24 uur per dag veerboten. De veerboten vertrekken elke 15 minuten en de oversteek duurt 30 a 45 minuten.
De eerste grote afslag naar links bij Gilimanuk is de grote weg die de noordkust van Bali ontsluit. Als snel kom je bij het Taman Nasional Bali Barat, het West Bali Nationaal Park.


 Gilimanuk: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - 3 uur 30 min - -
Candidasa - - 4 uur 30 min - -
Denpasar - - 2 uur 30 min - -
Kuta - - 3 uur - -
Lovina - - 2 uur - -
Pandang Bai - - - -
Sanur - - 3 uur - -
Seminyak - - 3 uur - -
Singaraja - - - -
Tegal - - - -
Ubud - - 5 uur - -
Gili eilanden - - Padang Bai Padang Bai
Lombok Denpasar - Padang Bai Padang Bai
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk

Dit is een prachtig stuk ongerepte natuur wat bestaat uit regenwouden, droge savanne, bossen, zandstranden en koraalriffen. Het is een beschermd natuurgebied en is het laatste resterende oergebied van Bali. In het park leven civetkatten, diverse hertensoorten, vogels, apen en zeldzame Javaanse Bantengs. Ook zal je hier de witte Balinese spreeuw (Jalak Putih) tegen kunnen komen, alhoewel er in het wild nog maar heel weinig leven.
Vanaf Gilimanuk kun je een busje nemen naar een van de entrees van het park. Bezoekers dienen een vergunning te hebben als ze het gebied verder in willen trekken en het is verplicht om een gids in te huren voor het maken van een wandeling door dit park. En dat kan in het bezoekerscentrum in Labuhan Lalang. Een 24 km lang voetpad loopt gedeeltelijk langs de voet van de berg Gunung Prapat Agung (322 m hoog).


Pemuteran is een klein vissersdorpje en heeft een aantal hotels aan het prachtige strand. Het is een mooie duik- en snorkellocatie. Vanuit Pemutaran vertrekken boten naar Menjangan Island.


Menjangan Island ligt naast het West Bali National Park (Taman Nasional Bali Barat) en maakt hier ook onderdeel vanuit. Je kunt rondom Menjangan Island fantastisch snorkelen en/of duiken. Boten naar Menjagan Island vertrekken vanuit Pemuteran.