Facebook

Oost Bali: ontspanning en onderwatersportBekende badplaats aan de oostkust van Bali. Van hieruit kunt u het meest authentieke deel van Bali ontdekken. Helaas heeft men ooit het voor de kust liggende koraal gebruikt voor de bouw zodat ook het strand in kwaliteit hard achteruit is gegaan. Hooguit een half uurtje varen en u kunt de mooie koraalriffen bewonderen (snorkelen/duiken). Het schitterende strand Pasir Putih (White Sand Beach) ligt op ongeveer 5 kilometer van Candidasa.

Een website met veel informatie over Candidasa is www.candidasanetwork.com


 Candidasa: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - 1 uur -
Denpasar - - 2 uur 30 min -
Gilimanuk - - 5 uur -
Kuta - - 2 uur -
Lovina - - 3 uur -
Pandang Bai - - - -
Sanur - - 2 uur -
Seminyak - - 3 uur -
Singaraja - - -
Tegal - - -
Ubud - - 1 uur 30 min -
Gili eilanden - - Padang Bai Padang Bai
Lombok - - Padang Bai Padang Bai
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk

Met 'Amed' wordt ook het geheel aan 7 dorpjes bedoeld, die zich 14 km langs de kust tot en met het dorpje Aas uitstrekt.
Wie het drukke zuiden van Denpasar wil vermijden is in deze streek aan het goede adres. De kronkelige kustweg leid je langs de rustige vissersdorpjes en geeft vanaf de verschillende hoogtes een fantastisch uitzicht op de kleine rustieke baaitjes met zijn zwarte- en witte strandjes. Bergopwaarts en in de dalen bevinden zich dorpjes waar de tijd stil lijkt te zijn gestaan. Daar worden maïs, noten en groenten verbouwd en hebben ambachtslieden hun werkplaatsjes.
Amed staat erom bekend dat het een paar van de beste duikplekken van Bali heeft. Vanuit het dorpje Jemeluk vertrekken dagelijks speedboten naar de Gili eilanden bij Lombok.
Amed is zeer geschikt om als uitvalsbasis te gebruiken voor (dag)tochten naar de bezienswaardigheden van Oost Bali.


 Amed: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Candidasa - - 1 uur -
Denpasar - - 3 uur 30 min -
Gilimanuk - - 3 uur 30 min -
Kuta - - 3 uur 30 min -
Lovina - - 1 uur 30 min -
Pandang Bai - - - -
Sanur - - 3 uur -
Seminyak - - 3 uur -
Singaraja - - 1 uur 30 min -
Tegal - - -
Ubud - - 2 uur 30 min -
Gili eilanden - - - - 45 min
Lombok - - Padang Bai - Padang Bai
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk

Vlak voor Candidasa sla je rechtsaf, na een aantal kilometers kom je bij het historische dorpje Tenganan. Weer heel anders dan een ander bekend historisch dorpje Bangli.
Door zijn ommuring en twee parallelle straten wijkt Tenganan af van andere Balinese dorpjes. Hier wonen de Aga, de oorspronkelijke bewoners van Bali. Deze mensen mogen niet met mensen buiten het dorp trouwen. Ze leven nog op de traditionele wijze en ook hier mag je alles zien. Het zijn ambachtslieden die kwalitatief uitstekende producten maken tegen een redelijke prijs. Ondanks de vele bezoekers is het er niet toeristisch: de ceremonies en gamelanmuziek zijn echt bedoeld voor de dorpelingen zelf. De Aga verkopen geen toeristische rommel, maar alleen wat ze zelf hebben vervaardigd zoals de dubbele ikats (speciaal geweven stoffen) en de gecompliceerde Balinese kalenders.
De doden worden niet gecremeerd maar worden naakt, met het gezicht naar beneden, begraven. Heel bijzonder voor de Hindoe-cultuur waar doorgaans de overledenen worden verbrand.


De Pura Besakih (tempel) is de grootste tempel in Oost Bali en wordt ook wel de Moedertempel genoemd wordt daardoor door veel Balinezen bezocht. Het tempelcomplex dateert van de 14de tot de 18e eeuw. Het is een heilig tempelcomplex gelegen op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung.
De tempel bestaat uit circa 200 bouwwerken verdeeld over 30 complexen en is bereikbaar door een lange trap. Het tempelcomplex is oud, de eerste verhalen over de tempel dateren van de 8e eeuw. Er loopt een duidelijk aangegeven route door het tempelcomplex, welke je niet mag verlaten. Vanaf het tempelcomplex heb je een prachtig uitzicht over heel zuid Bali.


Taman Soekasada Ujung (Ujung Water Palace): waterpaleis.


Amlapura is de hoofdstad van het Regentschap Karangasem en heeft een duidelijke centrumfunctie met zijn overheidsgebouwen, ziekenhuis, busstation, dagelijkse grote markt, pasar malam, winkels (oa. Hardy's) en scholen. Er heerst een gezellige drukte.
Interessant zijn de "paleizen"(eigenlijk meer grote koloniale huizen) van de laatste koning (Raja) van Karangasem. Deze koning bouwde begin 20e eeuw naast zijn paleis in Amlapura (is te bezichtigen) nog twee buitenverblijven, de waterpaleizen te Ujung (Taman Ujung, 4 km ten zuiden van Amlapura) en bij Tirtagangga. Die bij Ujung is minder bekend maar zeer de moeite waard. Foto's in de gang laten zien dat de laatste koning getrouwd was met een struise Nederlandse. Het waterpaleis bij Tirtagangga is toeristischer: je kunt er zwemmen in het koninklijke bad, een huisje (bijgebouwtje) huren naast het paleis, dineren in het paleis. Op verzoek is het mogelijk de koninklijke verblijven te bekijken.

Voor meer informatie zie website www.tirtagangga.com.


De weg na Tirtagangga gaat door een bergachtig gebied met veel sawa's. Een aantal kilometers na Abang ga je van de hoofdweg af en volg je het bord Pura Lempuyang. De weg wordt erg steil (de Gunung Lempuyang is in totaal 1058 m hoog), maar ook met een lichte auto is het goed te doen.
De tempel bestaat eigenlijk uit 6 tempels,variërend van groot naar klein. De eerste tempel, de grootste, is de belangrijkste,vandaar heb je een prachtig vergezicht. De kans bestaat dat het nevelig weer is, dat kan beneden mogelijk een reden zijn om niet naar boven te rijden. De Pura Lempuyang is onder meer tesamen met de Besakih tempel een van de 'moedertempels' van Bali.


Net zoals bij Tenganan wonen ook hier de nazaten van de originele Balinezen: de Bali Aga. Je kunt er alleen maar komen met een bootje.
Het dorp is bekend om zijn Pura Puser Jagat, een tempel met een bijzondere architectuur die in de buurt staat van een enorme wierookboom waarvan gezegd wordt dat deze meer dan 1100 jaar oud is. Helaas is deze tempel niet van binnen te bekijken.
De bewoners hebben een bijzondere manier van begraven, voor ons nogal macabere begrafenisgebruiken. In plaats van de lichamen te cremeren zoals bij de tegenwoordige Balinezen, worden de lijken in bamboe kooien onder de wierookboom gezet, waar ze vergaan. De reuk die dat geeft wordt gemaskeerd door de geur uitgescheiden door de boom.
In tegenstelling met de Bali Aga van Tenganan zijn de bewoners voor hun levensonderhoud vrijwel geheel afhankelijk geworden van de fooien van de toeristen, wat hun cultuur en hun gedrag behoorlijk beïnvloed heeft en dat niet op een echt prettige manier: ze zijn erg opdringerig.


Een prachtige plek om te snorkelen en te duiken naar een scheepswrak (USAT Liberty) uit de Tweede Wereldoorlog.


Bij het dorpje Banyuning kan gesnorkeld/gedoken worden naar een Japanse patrouilleboot, gezonken in de Tweede Wereldoorlog.


Pandang BaiPrachtige plek om te snorkelen en te duiken. Vanuit Padang Bai vertrekken meerdere ferry's naar Lembar op Lombok. Ook vertrekken er de speedboten naar Gili Trawangan (een van de Gili eilanden).
Een kort verblijf is de moeite waard, vooral vanwege de drie prachtige stranden, de prima eettentjes en de uitstekende budget- en middenklasse hotels. De drie stranden zijn als volgt te vinden: die bij de ferry, de middelste wordt Main Beach genoemd, links die bij de tempel, de Blue Lagoon. Het rechtse strandje is de Bias Tugal.

Voor meer informatie zie website www.giliboat.com.


 Padang Bai: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - -
Candidasa - - - -
Denpasar - - -
Gilimanuk - - -
Kuta - - -
Lovina - - -
Sanur - - -
Seminyak - - -
Singaraja - - -
Tegal - - -
Ubud - - 2 uur 2 uur -
Gili eilanden - - - - 4 uur *
Lombok - - - -    5 uur **
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk
* met de reguliere veerboot. Er zijn snellere boten die de oversteek in ongeveer 1 a 2 uur kunnen maken.
** met de reguliere veerboot. Er zijn snellere boten.

Taman Gili KlungkungKlungkung Taman Gili is het restant van het koninklijk paleis. Het is uit het begin van de 18de eeuw. Het werd tijdens de Nederlandse verovering van 1908 voor het grootste gedeelte verwoest. De Bale Kambung is uit 1940. Het bestaat uit twee hoge open vergaderzalen (bale) met beschilderde plafonds zoals de Kerta Gosa.


Komend vanaf Denpasar vind je richting Candidasa langs de weg de druk bezochte Goa Lawah Tempel. Het is een Hindoeistische tempel in een grot met vele duizenden vleermuizen. Bij zonsondergang vliegen ze uit, een spectaculair gezicht, pas wel op de dan neervallende uitwerpselen!


Aan te bevelen is een 2 uur durende wandeling naar de Gunung Batur (vulkaan). Dit is nog een actieve vulkaan en aan de voet van deze vulkaan ligt Danau Batur, Bali's grootste zoetwatermeer. Dit is het woongebied van de Bali Aga, de oorspronkelijke bewoners van Bali.
In verband met de hitte begint de wandeling vaak al om 4.00 uur s morgens. Op de top is er mogelijkheid voor het nuttigen van een ontbijtje van gebakken bananen en gekookte eieren die in de natuurlijke hitte van de vulkaan zijn bereid.
Na de afdaling bieden de warmwaterbronnen bij Toya Binkah ontspanning voor de pijnlijke ledematen.