Facebook

Midden Bali: cultuur, rijstvelden en natuurUbud is het culturele centrum van Bali. Aan de hoofdstraat van Ubud, Jalan Raya Ubud, zijn vele winkeletjes, cafe's, restaurants, hotels en het paleis Puri Saren Agung gevestigd. In het paleis treden vaak allerlei dansgroepen op die u als tourist mag bijwonen. Ook de markt (pasar) is altijd leuk en rondom Ubud zijn prachtige rijstvelden. U kunt hier prachtige wandelingen maken.

Bijna alles in Ubud is lopend bereikbaar. U zult tot vervelens toe worden aangemoedigd om een taxi te nemen. Dit is dus vaak niet nodig. Wilt u tempels bezoeken die wat verder van Ubud liggen neem dan een bemo. Bemo's lijken een beetje op minibusjes (groen). Dit is het transport van de Balinezen maar touristen zijn ook welkom.

Bezienswaardigheden

• Pura Taman Saraswati
   (Lotus tempel)
Prachtige tempel met een aantal vijvers met lotus- bloemen.
Voor de tempel ligt het bekende Lotus restaurant.
• Monkey forest Bos nabij Ubud (Jalan Monkey Forest). Let op oorbellen, camera's e.d.; de apen zijn hondsbrutaal en stelen alles wat los en vast zit.
• Kutuh Kaja Botanische tuinen. Website www.botanicgardenbali.com
• Seniwati
   Gallery of Art by Women
Kunst gemaakt door vrouwen.
• Sjaki's Warung Bij het voetbalveld in Ubud is Sjaki’s warung de moeite waard voor een hapje en een drankje. Deze warung is opgezet door Sjaki/Tari/Us een Nederlandse stichting die zich inzet om kinderen en jong volwassenen met een verstandelijke beperking volwaardig te laten meedraaien in de maatschappij. Het geld dat verdiend wordt, komt allemaal bij de kinderen terecht. De stichting probeert ook in andere plaatsen dergelijke warungs te openen.
Website www.sjakitarius.nl
• Kooklessen In Ubud kan men op diverse plekken kookcursussen volgen. Onder andere bij Casa Luna.
Website www.casalunabali.com

Omgeving van Ubud

Rondom Ubud kunt u prachtige wandelingen maken. Ook is het mogelijk ter plaatse een fiets te huren en een fietstocht te maken langs de sawa's. U heeft mooi uitzicht over het landschap en de vulkaan Batur. U ziet valleien, Balinese dorpjes, oude tempels en natuurlijk rijstvelden.

Ten oosten van Peliatan, op zo'n 3 kilometer afstand van Ubud, vindt u de Goa Gajah (Olifantengrot). Eventueel kunt u de lunch gebruiken bij het Olifantenpark.

Ten zuiden van Ubud, in het dorpje Celuk, staat een Buddha to Buddha fabriek, waar zilveren sierraden worden gemaakt. Celuk wordt ook wel het zilver en gouddorp genoemd, er zijn veel zilver-en goud smeden.


 Ubud: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - 2 uur -
Candidasa - - - -
Denpasar - - -
Gilimanuk - - 3 uur -
Kuta - - 1 uur 15 min 2 uur -
Lovina - - 2 uur 4 uur 30 min -
Pandang Bai - - 2 uur 2 uur -
Sanur - - 1 uur -
Seminyak - - 2 uur -
Singaraja - - -
Tegal - - -
Gili eilanden - - Padang Bai Padang Bai Padang Bai
Lombok Denpasar - Padang Bai Padang Bai Padang Bai
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk

Tampaksiring ligt ongeveer 20 km (25 minuten reistijd per auto) ten noordoosten van Ubud. Het is gemakkelijk met een bemo vanuit Ubud te bereiken. Het plaatsje ligt in een prachtige omgeving met rijstvelden en een aantal kloosters.


Tempels, kerken en moskeeën
• Tirta Empul Tempel gebouwd rond hete bronnen die midden in de tuin opborrelen. Balinezen komen hier om zich lichamelijk en geestelijk te reinigen.
• Gunung Kawi Tempel uit de 11e eeuw gelegen in een vallei. De tempel is via een groot aantal trappen te bereiken. In de tempel bevinden zich de graven van de koning en zijn vrouwen.

Hier kun je de prachtig uitgestrekte sawa's bewonderen. De sawa's van Tabanan zijn mooier dan die van Tegalalang.

Zeer oude tempel met veel trappen, gelegen in een mooie vallei.

Wanasari ligt 5 km ten noorden van Tabanan. Hier bevindt zich het Taman Kupu Kupu (Bali Butterfly Park).
Ga in de vroege morgen, dan gaan de vlinders vliegen, er zijn wel 300 verschillende soorten!

In Sedang zetelt de Sjamaan Agus Sihman. Hij is een bekend handlezer en medium. Meer informatie op de website www.agusbalipalmreader.com.

Ten zuiden van Kedewatan loopt de rivier de Ayung. Dit is een van de mooiste landschappen van Bali en een goede manier om dit te verkennen is via een wildwatertocht. Het meest opwindend is om dit tijdens het regenseizoen te doen (november t/m maart).

In deze omgeving liggen de prachtige sawa's (rijstvelden). In dit plaatsje, wat eigenlijk bestaat uit een lange winkelstraat, kun je souvenirs kopen die in de touristenplaatsen veel duurder zijn.

In Taro bevindt zich het Elephant Safari Park. De meeste olifanten hier zijn behoed voor de gevolgen van ontbossing op Sumatra. Voor een extra bedrag kunt u een safari door de jungle van Taro maken, gezeten in een teakhouten stoel op de rug van een olifant. Erg leuk. Zeker de moeite waard. Goed insmeren tegen insectenbeten.

Website www.elephantsafaripark.com
Webcam: www.earthcam.com


Bij Penebel bevindt zich de Watakaru of Batkaru tempel. De tempel is midden in de jungle gebouwd. Soms is er een dansuitvoering in een bepaalde tempel.


In Tegal bevindt zich een busstation waar de meeste buslijnen naar het zuiden van Bali beginnen.


 Tegal: reistijden vervolgbestemmingen
Vliegtuig Trein Auto Bus Boot
Amed - - -
Candidasa - - -
Denpasar - - -
Gilimanuk - - -
Kuta - - -
Lovina - - -
Pandang Bai - - - -
Sanur - - -
Seminyak - - -
Singaraja - - -
Ubud - - -
Gili eilanden - - Pandang Bai Pandang Bai Pandang Bai
Lombok - - Pandang Bai Pandang Bai Padang Bai
Java Denpasar Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk Gilimanuk

Bali Zoo Park (dierentuin).
Website: www.bali-zoo.com


Bij het stadje Mengwi ten westen van Ubud staat het tempelcomplex Pura Taman Ayun, gewijd aan de vorsten die tot 1892 over Mengwi heersten. Dit zijn een aantal mooie tempels omgeven door een brede gracht.


Gunung Kawi tempel

Ulundanu tempel


Hier kunt u prachtige wandelingen maken door een gebied dat nauwelijks door touristen wordt bezocht. Belimbing ligt op ongeveer 50 km ten noordwesten van Denpasar. Het ligt aan de hoofdweg van Denpasar- Tabanan- Seririt (zie stukje over Munduk). In dit gebied vind je vele mooie rijstterrassen, cacao- en koffieplantages en typische Balinese dorpjes.


Munduk is een rustig bergdorp bij het Tamblingan Meer en is omringd door adembenemende panorama's. Bij Munduk is een 35m hoge waterval.
In het begin van de 20e eeuw gebruikten Nederlanders Munduk al als vakantielocatie, wat nog zichtbaar is aan een aantal karakteristiek koloniaal gebouwde huisjes.
Na Munduk volgen drie bergmeren: Tamblingan Buyan en Beratan. Door de hoge ligging 1.200m, is daar de temperatuur ongeveer 25 graden Celsius!
Bij het Beratan meer staat de prachtige Ulun Danu tempel.


Bali Safari & Marine Park: www.balisafarimarinepark.com en Taman Nusa: www.taman-nusa.com